Канарче

Канарче

Един от най-ранните начини да се открива изтичането на газ в мините е с помощта на една малка пойна птичка. Това е канарчето. Тези малки птичета са много чувствителни към газове и умират дори при наличие на малки примеси във въздуха. Затова в миналото миньорите взимали под земята кафез с канарче и внимателно наблюдавали птичката. Щом стане неспокойна, или падне, те веднага напускали мината. С песните си птичката служела и като звукова аларма и затова чак до 1986 година канарчето е служило за откриване на течове газ под земята. Въпреки че днес вече за целта се използват модерни технологии, няма устройство, което да е по-чувствително от птичката.

Тази употреба на канарчето не е нито най-известна, нито най-полезна за хората. Канарчето е най-често отглежданата в кафез пойна птичка и това е основната причина да бъдат толкова познати и търсени.

Домашните канарчета произхождат от чинките, открити на Канарските и Азорските острови, а също на остров Мадейра и оттам идва и името им. През последните 5 века човекът е опитомявал птицата и това е променило значително нейния гласов апарат. Днес канарчетата са единствените домашни любимци с променен глас.

Пеенето на птицата е основната причина за задържането в плен. Малкото птиче може да различава последователността на звуците, да ги запомня и да ги възпроизвежда по памет. Най-ценни са канарчетата, които могат да възпроизвеждат най-сложни трели.

Въпреки добрата осведоменост на хората за тези птички, съществуват още много интересни факти, които може да се научат за тях. Те не са излишни на никой собственик на кафез с канарче, защото е добре стопанинът да знае повече за живота на птицата в естествена среда и за нейните навици и поведението на канарчето.

Класификация и етимология на канарчето

Атлантическото канарче е с латинско название Serinus canaria и наричано още диво канарче или обикновено канарче. Тази малка птичка е от рода Канарчета -Serinus от семейство Чинки - Fringillidae. Родината му са Канарските, Азорските острови и остров Мадейра.

Птицата е символ на Канарските острови заедно с финиковата палма.

Отглеждане на канарче

Пойната птичка е класифицирана от Карл Линей през 1758 година най-напред към рода Fringilla, а по-късно Кювие ги поставя към рода Serinus, където са и днес. Най-близък роднина на канарчето е европейският серин и двете птици могат да се кръстосват като дават четвърт плодородни хибриди от кръстоските.

Не е ясно дали птицата е кръстена на Канарските острови или обратно, те носят името си от нея, но се приема, че птицата носи името на острова.

Разпространение на канарчето

Видът е ендемичен за Канарските острови, Азорските и Мадейра. Среща се на повечето в стабилна популация, на Азорските също присъства на всички от грепата.

Видовете канарчета обичат боровите и лаврови горички до пясъчните дюни. Най-често се забелязва в полуоткрити райони с малки дървета, овощни градини и горички. Среща се до 760 метра над морското равнище на Мадейра, на 1100 метра на Азорските острови и на 1500 метра на Канарските.

Видът е във въведен на Бермудските острови и в Пуерто Рико.

Описание на канарчето

Канарчето може да варира на дължина от 10 до 12 сантиметра, с размах на крилете ат 21 до 23, 7 сантиметра и тегло от 8, 4 до 24, 3 грама.

Мъжкият има предимно жълто-зелена глава и долни части, с по-жълто чело и лице. Долната част на корема и опашката му са белезникави, с тъмни ивици отстрани. Горната част е сиво-зелена с тъмни ивици, а надолу е мътножълта.

Женската е подобна, но с по-сиво обагрена глава и гърди и по-малко жълти долни части.

Младите птици са предимно кафяви с тъмни ивици.

Канарче в кафез

Канарчето е 10 процента по-голям и по-дълъг от своя роднина, европейският серин и чинката.

Размножаване на канарчето

Канарчето в естествената си среда е стадна птица, която гнезди на групи, като всяка двойка защитава своя малка територия. Правят чашковидни гнезда на 1-6 метра над земята в дърво или храст, най-често на 3-4 метра височина. Гнездото е добре скрито сред листата, най-често в края на клона. Правят го от клонки, трева, мъх и го облицоват с мека материя, включително пух и пера.

Женското канарче снася яйцата между януари и юли на Канарските острови, от март до юни на Мадейра и май и юни на Азорските острови. Яйцата са бледо сини или синьо-зелени с виолетови или червеникави петна, събрани в широкия край. Обикновено на брой са 3-4, понякога до 5, като всяка година успяват да отгледат 2-3 поколения.

Инкубацията на яйцата трае 13-14 дни, а младите птици напускат гнездото след 14 до 21 дни, но най-често след 15-17 дни.

Хранене на канарчето

Тази пойна птичка най-често се храни на групи като търси храна по земята или сред ниската растителност. В менюто на канарчето присъстват семената като тези на плевелите, тревите и смокинята. Храни се и с други растителни храни, както и с дребни насекоми.

Отглеждане на канарче като домашен любимец

Канарчето е най-известната кафезна птица в света. Съществуват големи групи любители на канарчета, които организират състезания на своите питомци по надпяване.

Не е случайно, че точно канарчето е сред любимците от птичето царство. То е непретенциозно, живее и пее 15 години в дома на своя стопанин, има весел характер и благодарение на работата на развъдчиците е много пъстра птица.

Грижи за канарче

Отглеждането на канарче у дома се смята за проста работа, но всъщност това не е съвсем вярно. Необходимо е много внимателно да се подбере клетката, задължително без прекалена украса, тъй като птиците са красиви сами по себе си и не се нуждаят от допълнителни аксесоари към къщичката. Не бива да се забравя задължителното наличие на 2 врати, няколко кацалки от естествена дървесина, задължително да има басейнче за къпане, хранилки и поилки.

Температурата в помещението на домашния питомец трябва да бъде постоянна, без резки температурни промени, без вредни изпарения, с достатъчно слънчева светлина, която е полезна за тази птица.

Хигиената трябва да се поддържа на високо ниво, а храната на канарчето да бъде добре подбрана, балансирана и с високо качество. Затлъстяването е особено често срещано при неразумно развъждане на канарчета, а птиците със свръх тегло най-често бързо умират.

Необходимо е да се следи отблизо поведението на домашния любимец, за да се реагира навреме при съмнение за здравословен проблем. Малките птички твърде лесно умират, когато се появи заболяване или друго състояние, водещо до дисхармония в живота на птичето. При канарчето тези състояния се определят лесно, защото в нормално състояние то е много весело, пие непрекъснато, общува със стопаните или с другите птичета в клетката, а при проблем се умълчава, стои с настръхнала перушина и отказва храна и вода. Бързата реакция в такива случаи е решаваща.

При отглеждане в подходящи условия, съобразени с особеностите на вида, канарчето показва най-доброто от себе си - красива и омайно пееща птичка, която неслучайно е била любима на много известни личности. Всеки желаещ да си купи канарче обаче трябва да знае, че певци са само мъжките. Женските канарчета издават само монотонни звуци, те са и по-малко общителни.

Прочетете също и за други домашни птици като неразделките и папагалите ара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest