Miau.bg»Статии»Птици»Амадини»Основни грижи при отглеждане на амадини

Основни грижи при отглеждане на амадини

Основни грижи при отглеждането на амадини

Голямото семейство на Тъкачите е представено с една много пъстра, красива и екзотична птица - амадината. Това прекрасно природно творение е желан и привлекателен домашен любимец заради цветното си ярко оперение, лесното развъждане и приятелския непретенциозен характер. Освен това амадините имат сравнително дълъг живот за птици - те достигат до 10 години. Но как се гледат амадини?

Когато се взима амадина за домашно отглеждане, трябва да се има предвид, че това е екзотична птица и затова особеностите в характеристиката на вида се зачитат, за да се получи правилната грижа. Ето най-важните грижи за амадини:

1. Жилището на амадината е нейната клетка и тъй като птицата идва от топли места, клетката е нужно да бъде на място с добра светлина. Течението е опасно за птичката. Идеална продължителност на слънчевото греене през деня е 12-15 часа. Добре е всеки ден клетката с птицата да бъде изложена на пряка слънчева светлина за 30-40 минути.

2. През топлия сезон клетката е подходящо да седи на балкона или в градината на къщата за няколко часа. Мястото за отглеждане на амадината трябва да бъде съобразено с това птицата сама да избере дали да бъде на слънце или на сянка, местейки се в различен ъгъл на клетката си.

3. Поддържането на хигиената в клетката е нужно да бъде на високо ниво. Това означава всекидневно почистване от хранителни отпадъци, редовно измиване на съдовете за храна на амадините и вода, а периодично цялостно трябва да се почиства и измива цялата клетка.

Амадина за домашен любимец
Снимка: skeeze/pixabay.com

4. Стабилният температурен режим е задължителен за доброто здраве на птицата. Оптималната температура за една амадина е 16-23 градуса. По-ниските стойности се толерират по-добре от по-високите. Влажността трябва да е средна.

5. Като повечето птици амадините обичат водните бани. Трябва да им се осигури малко корито в клетката. Водата в него трябва да бъде чиста и на стайна температура. Нивото вода не бива да е по-голямо от 1, 5 сантиметра. След всяка къпане се подменя.

6. Периодът на размножаване на амадини изисква допълване на храната с растителни и минерални съставки, както и с животинска храна. Този период е около 20 дни.

7. Добрите грижи за амадините включват и постоянно следене на здравословното състояние на домашния питомец, тъй като те страдат от различни болести и паразити, за което трябва да се вземат бързи мерки, за да се опази амадината в състояние, което радва нейния стопанин.

Прочетете още за зебровите амадини и гулдовия амадин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest