Miau.bg»Статии»Птици»Амадини»Правила при хранене на амадини

Правила при хранене на амадини

Правила при хранене на амадини

Отглеждането на амадини е все по-популярно занимание заради красотата на птицата и нейната тропическа екзотика. Първата и основна грижа за доброто здраве и настроение е пълноценнотохранене на амадините. Разнообразната и добре балансирана смес, адаптирана към хранителните нужди на тази пъстра птичка е гаранция, че домашната красавица ще бъде опазена в добра кондиция.

Дневната дажба варира в зависимост от вида и възрастта на амадината. Започва се с повече храна и се регулира дозата постепенно до идеалната дневна дажба. Храната и водата на амадините трябва да се подменят всекидневно, а като добавка в менюто трябва да присъства яйчена храна за доброто здравословно състояние и тонус на птицата.

Цялата организация на храненето на амадините не е самоцел, а важно условие за поддържане на красотата и репродукцията на красивите птици. Основните характеристики на храната, които трябва да се спазват, са следните:

- Зърнените смеси - в основата на диетата са смеси от зърнени култури на основата на просото. Добре е да се изберат такива, предназначени за вида. По 1, 5 чаени лъжички на ден са оптималната доза.

- Меката храна - тя се избира за периода на размножаване при амадините, но може да се включи и в дневното меню. Представлява разбито варено яйце, смесено с хлебни трохи и ситни парченца морков. Дава се 1-2 пъти в седмицата по 1-2 чаени лъжички.

- Зелените храни - тази храна е много здравословна за амадините. Добре за здравето на птиците е да ядат плодове и зеленчуци, които могат да се окачват на клетката. Краставиците, чушките, зелето, тиквата, ябълките, марулите, глухарчето са все подходящи зелени храни за амадина.

Отглеждане на амадини

- Живи храни - в тази група се включват червеите, личинките, които са източник на протеини за домашния питомец. В периода на гнездене са задължителни.

- Минерални фуражи - натрошените черупки, смесени с пясък е добре да присъстват постоянно в клетката.

- Витамини - могат да се добавят под формата на прах, съобразени с всеки период от живота на птицата.

- Постоянното присъствие на чиста вода е задължителен елемент от грижата за храната.

Прочетете още за зебровия амадин и гулдовите амадини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest