miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Основни грижи при отглеждане на бяла мишка

Основни грижи при отглеждане на бяла мишка

Основни грижи при отглеждане на бяла мишка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за бели мишки, веднага се сещаме за най-характерното около тях - те са лабораторни животни. По-рядко хората знаят, че в Япония и Китай са ги опитомили още през ХVІІІ век. Това позволява бялата мишка да бъде домашен любимец, макар че гризачите обикновено предизвикват негативни реакции.

Изборът им за домашно отглеждане се оправдава от много леките и безпроблемни грижи за този симпатичен дребен гризач.

Какво е важно да знае всеки, който иска да има такова животинче у дома?

Мишлетата са много социални същества. Те с удоволствие ще включат стопанина си в игрите си, защото обожават да играят. Докато това се случи обаче, е нужен дълъг период, в който доверието на домашния питомец трябва да бъде спечелено. Това ще стане с внимателни и адекватни грижи за бялото мишле, които да го накарат да се почувства свойски в новия си дом.

Бялата мишка е чувствителна към температурни промени и при резки аномалии може да се разболее, тя лесно прихваща инфекции. Оптималната температура в помещенията, в които се движи, е от 20 до 23 градуса.

Къде да живее мишлето?

Дребният домашен питомец се нуждае от свое местенце. Най-добре е да се вземе клетка с колело за въртене като на морските свинчета и хамстерите. Кашоните са само временно решение, мишлето лесно ще ги прегризе и ще избяга.

В клетката с гъсти решетки гризачът ще си играе и ще се забавлява при отсъствие на стопанина си. Покритието на пода от талаш трябва да се подменя често, тъй като бялата мишка има силна миризма и тя се придава на покритието. В клетката се поставят също купичките за храна на бялата мишка и вода.

Грижи за бяла мишка

Белите мишки са социални създания и живеят в група, но са и териториални и затова мъжкият трябва да бъде само един, за да няма конфликти в малкото общество. Женските не бива да бъдат повече от 5-6, ако се отглежда повече от един домашен любимец.

Най-големият проблем при отглеждането на белите мишки е колосалната им плодовитост. Това е основното, върху което трябва да се помисли, ако се отглеждат заедно мъжка и женска.

Най-приятният момент в грижата за белите мишки е играта с тях. Тези животинки лесно се дресират. Нужно е да се управлява процеса със звукови сигнали и да се стимулират с храна. Те обичат също така да бъдат в близък допир със своя стопанин и позволяват да бъдат взимани в ръка. Необходимо е да им се обръща достатъчно внимание, за да свикнат и да не се крият от стопаните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest