Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»По колко часа спят кучетата?

По колко часа спят кучетата?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
По колко часа спят кучетата?

Може би кучето ви се излежава по цял ден в леглото си? Или пък имате хиперактивно куче, което предпочита да се забавлява по цял ден с вас и да ви следва навсякъде? Понякога може би се чудите дали любимецът ви спи достатъчно или прекалено дълго. Знаете ли по колко часа спят кучетата?

Продължителността на кучешкия сън зависи от възрастта, здравето и начина на живот на вашия питомец. Въпреки това изследвания в областта показват, че около 10 часа сън на ден са достатъчни на повечето палета. Кучетата над 1 годинка спят по между 8 и 10 часа. По-възрастните кучета могат да спят по 13 или повече часа. Малките кученца спят над 11 часа на ден, а понякога сънят им продължава дори до 20 часа.

Всичко обаче е субективно и зависи от много фактори, присъстващите в живота на питомеца. Малките кученца имат нужда от дълъг и здрав сън, защото все още растат. Сънят е важен да поддържане на здравата нервна система, имунната система, ставите и мускулите. Възрастните кучета се изморяват много по-бързо и за тях също е нормално да прекарват повече време в дрямка.

Работните кучета, като полицейски кучета, спасителни кучета и терапевтични кучета, също се нуждаят от повече сън, защото трябва да бъдат нащрек по време на дневните си задължения. За тези кучета е изключително важно да спят достатъчно.

По-големите породи кучета спят средно по-дълго от по-малките кучета. Това вероятно е така, защото по-големите кучета се нуждаят от допълнително време за презареждане след всички дейности за един ден.

Как да разберете дали кучето ви спи достатъчно?

Сънят е важен за кучетата

Както при хората, пълноценният сън е много важен за кучето. Това подобрява познавателните умения на вашето куче. По този начин вашето куче също слуша по-добре команди, отколкото когато животното не спи достатъчно.

Ако кучето ви не спи достатъчно, то може да стане раздразнително или дори агресивно. Вашият четирикрак приятел може да реагира прекалено на стрес или да страда от раздяла. Освен това може да забрави команди или да се изгуби някъде. И накрая може да забележите, че кучето ви не спи достатъчно, когато е много мудно.

Нарушения на съня при кучета

Възможно е кучето ви да спи малко по-малко понякога, но може да има и проблем със съня. Точно като хората, кучетата могат да страдат от сънна апнея. Особено булдог, френски булдог и мопс са засегнати от това. Можете да разпознаете това по хъркане и задавяне по време на сън и силна умора през деня. Освен това кучето може да страда от артрит. Кучето има много болки в ставите, което затруднява заспиването. Затова обърнете внимание дали кучето ви има проблеми с движението, ако ви се струва сънливо и нервно.

Ако куче спи много

Смятате ли, че кучето ви спи твърде много (повече от 14 часа на ден)? Моля, свържете се и с ветеринаря. Възможно е кучето ви да страда от диабет. В допълнение, вашето куче може също да има проблеми със слуха, така че да не се събужда от околните звуци.

Разгледайте нашите обяви за кучета, ако искате скоро да се сдобиете с нов домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest