miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките обичат да драскат мебели?

Защо котките обичат да драскат мебели?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k804
Защо котките обичат да драскат мебели?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са прекрасни създания и невероятни домашни любимци, но имат един лош навик - обичат да драскат мебелите у дома. Каква е причината за това и как да отучим котката да драска мебелите?

Маркиране на територия

Котката ви може да драска дивана и другите мебели, за да маркира територия с миризмата си или чрез ноктите. По този начин да заявява, че това е нейното място и се чувства по-спокойна у дома. Драскането на мебели с цел маркиране може да се случва по-често, ако в дома има две котки или нови домашни любимци.

Поради стрес

Котките често драскат мебелите, когато са нервни. Това може да се случи, ако заведете котката си в ново жилище или самите вие отсъствате от вкъщи. Писаната ви се чувства сама и стресирана. За нея драскането е вид терапия против стрес.

За да поддържат ноктите си

Котката драска мебелите

Поддържането на ноктите на котките е важна част от живота им, дори и те да живеят вкъщи и никога да не им се налага да излизат навън, да се катерят по дървета и да бият с врагове. На тези малки тигърчета им е генетично заложено да поддържат нотките си остри. Нещо, което се случва, когато те драскат по мебелите.

Как да отучим котката от драскането по мебели?

Със сигурност не сте особено щастливи, когато видите котката ви да дере дивана, леглото и столовете. Ако искате да се справите с проблема, трябва да демонстирате неудобрението си на момента. Не прилагайте физическа сила, но покажете с гласова команда Не, че действието на котето е неправилно. Ако въпреки вашето неодобрение животното продължи да драска по мебелите, може да го напръскате лекичко със спрей с вода. Това ще го откаже.

Друг важен момент е да поставите котешки драскалки в дома, за има къде все пак котето да остри ноктите си. Сложете както вертикална, така хоризонтална. Изтривалките за пред вратата също са опция, тъй като повечето котки обичат да острят ноктите си именно там.

За да защитите повърхностите от надраскване, можете и да ги покриете с нещо. Да, не е много красива гледка, но едно покривало за диван може все пак го спаси от котката. Някои собственици прибягват и до леко подрязване на връхчетата на котешките нокти. Това обаче е много деликатна процедура, която трябва да се извършва от груминг специалист.

Не режете ноктите на котката, без да сте се запознали подробно как точно се прави. Иначе има риск да засегнете живеца на нокътя и да нараните много неприятно любимеца си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest