Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи къдрави кучета

Породи къдрави кучета

Породи къдрави кучета

Къдравите породи кучета са също толкова популярни и харесвани, колкото малките породи. Сладкият им външен вид се дължи не на ръста им, а на формата и вида на космената им покривка. Освен че им придава отличителен външен вид, от нея има и практическа полза - тя е хипоалергенна в повечето случаи.

Много от тези породи кучета са специално създадени за спортна употреба. Стегнатите им къдрици имат добри изолационни възможности спрямо водата. Има и кученца - компаньони с къдрици в повече, те пък са интересни, забавни за обгрижване, весели и сладки и никога не остават незабелязани.

Има мъници, средни по големина, както и едри рошави любимци, но независимо от породата и големината, всички те принадлежат към декоративната група четириноги, което означава, че за да се поддържат, трябва постоянно около тях да се вижда гребен. Тази специфична на вид козина постоянно се нуждае от омекотители, които да я привеждат във вид, подходящ за работата на четката и гребена. Понякога, за да се придаде форма и вид, козината се навива върху ролки.

Всеки човек, който обича подобни разкрасителни занимания, е потенциален подходящ собственик на къдраво куче.

Сигурно някои любители на разкрасяването вече се чудят коя порода къдравелковци е най-добра. Всъщност този въпрос няма отговор, защото всяка е по своему интересна и красива. Със сигурност обаче всяко къдраво куче се нуждае от постоянното внимание на собственика, защото то не може да се грижи за своите къдрици съвсем само.

В цветово отношение къдравите кученца са също толкова разнообразни, колкото и като порода и големина - бели кучета, черни палета, рижави, сиви, шоколадови породи, пъстри и още възможности. Изборът наистина е неизчерпаем и ще задоволи всяко изискване. Ето най-често избираните сред къдрокосмести кучета.

Пудел

Това е най-известният тип къдрокосместо куче. Класическият представител на къдравите кучета може да се избере в мини, среден и голям размер.

Пуделите са различни не само по външност, но и по интелект.Всички са послушни и се поддават на обучение.

Тази френска порода кучета има 4 вида според размера им

- Кралски пудел, с височина до 60 сантиметра

- Малки, с височина до 45 сантиметра

- Джудже, с височина до 35 сантиметра

- Пудел играчка - високо е само 28 сантиметра

Що се отнася до цвета, те също са доста разнообразни - кайсия, кафяв, черен, сребрист и бял.

Бишон фризе

Бишон фризе

Това също е френска порода кучета, чийто прародител е отглеждан до средата на ХІV век във Франция. Тъй като са миниатюрни, тези кученца са станали много популярни сред аристокрацията, а днес ги търсят по цял свят.

Малките кученца от породата не надхвърлят 30 сантиметра ръст, а козината им расте до 10 сантиметра. Обикновено са бели на цвят, но стандартът им позволява и бежови петна. Те изискват много грижи, включващи редовно къпане, а ако ще ходи по изложби, цената на поддръжката нараства неимоверно.

Английски кокер шпаньол

Това куче се запомня с очарованието на къдравите си уши. Породата е създадена през ХІХ век в Обединеното кралство и тези кучета са отлични ловци, освен интересния вид, тъй като имат отлично зрение и обоняние.

Те имат идеална физика и много добре развити мускулести тела. Растат не повече от 40 сантиметра на височина, козината им е средно дълга - черна, червена или черно-синя на цвят. Ежедневно трябва да се мият и да им се прави случайна прическа. Грумингът е задължителен.

Руски черен териер

Руски черен териер

Когато говорим за тази порода, трябва да имаме предвид, че става въпрос за най-голямото къдраво куче, отгледано в средата на миналия век в Русия. Ръстът на тези красиви животни е около 80 сантиметра и са непретенциозни към отглеждане, също така се учат бързо. Красивата им черна козина е плътна като вълна и копринено мека. Изисква редовно подстригване.

Португалско водно куче

Това също е спортна порода къдраво куче. Първоначално тези животни са отглеждани като помощници на рибарите за извличане на мрежи, лодки, улов на риба и дори като спасители на давещи се моряци или рибари, защото са изключително пъргави плувци.

Днес породата е популярна като домашни любимци, както и като състезатели във водни спортове по гмуркане, плуване и лов.

Козината на португалското водно куче е хипоалергенна и това прави животното подходящо за отглеждане и от алергични стопани. Изисква обаче доста грижи. Трябва редовно да се подстригва, може да се избере определена прическа.

Еърдейл териер

Еърдейлът е най-голямата от породата на териерите. Козината му е една от най-отличаващите се. Обикновено е кафява на цвят, може да бъде накъдрена на плътни масури или по-спокойни къдрици, наподобяващи вълна. Различава се и по текстура от козината на други териери.

Еърдейл териер
Снимка: phenningbergerw/pixabay.com

Добра новина е, че не изисква особена поддръжка, изисква само подстригване 3-4 пъти в годината. Това е значително по-евтино от ежемесечните посещения при фризьор, които често са задължителни при други породи къдрави кучета. За тези атлетични кучета, обагрени в черно и тен цвят е характерно наличието на брада под муцуната.

Къдрав Ретривър

Една от най-старите породи ретревър е тази с къдрава козина. Освен това кучето е и сред най-едрите ретривъри. Смята се, че ирландските водни шпаньоли имат заслуга за произхода на породата, макар че като произход нещата при това куче са твърде неясни.

Предимството на къдравата козина се вижда лесно, имайки предвид, че тези кучета са били използвани като спътници на ловците, за да извличат дивеча от реките и езерата. Къдриците са спомогнали тялото на кучето да остане сухо и топло при влизане във водата.

За разлика от много други къдрави кучета, тази порода няма подкосъм, а единичният косъм се пролива 2 пъти годишно. Редовно е необходимо оправяне на къдриците с ръка, но разресване не се препоръчва, защото се разваля техния естествен вид и качество на косъма.

Къдрав териер
Снимка: American Kennel Club

Болонка

Това безспорно най-известно къдраво кученце за домашен любимец принадлежи към групата на кучетата играчки, защото е около 25-30 сантиметра високо. То е твърде подобно на бишон фризе, но за разлика от неговите стегнати къси къдрици, болонката е с по-дълга козина, чията дължина може да се определи като средна. Трябва често да се мие, даже ежедневно е най-добре, за да се поддържа винаги в добър вид.

Ирландски воден шпаньол

Тази порода къдраво куче е работно животно с двоен слой къдрици, които поддържат тялото топло, докато кучето работи във водата. Интересна особеност на породата е, че животното има къса права козина на лицето и опашката, докато другата част от тялото е покрита със ситни къдрици. Това спортно куче е двойно по-високо от болонката и спада към спортните породи.

Породите пули, кери блу териер, бедлингтън териер и други също са с къдрава козина и имат своите предимства и своя отличителна красота. Възможностите, които те предлагат с други техни качества, задоволяват изисквания на бъдещите стопани, надхвърлящи визията, размера и възможностите за обучение, защото много от тях се отглеждат като работни животни, пред които стоят специфични изисквания според службата им за хората. Всички обаче са забележителни като визия и привличат внимание и интерес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest