Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме риба на котката?

Опасно ли е да даваме риба на котката?

Опасно ли е да даваме риба на котката
Снимка: StockSnap/pixabay,com

Ако попитаме кой да е неспециалист дали рибата е подходяща храна за котката, отговорът ще бъде положителен. Всеизвестно е, че писаните са всеизвестни любители на тази деликатесна храна.

За развъдчиците, стопаните и специалистите по хранене на котките обаче този въпрос изисква подробно обяснение, защото всеки грижовен стопанин на мъркащ домашен любимец трябва да бъде наясно доколко е полезна рибата за неговия питомец.

Храненето на котката с риба бързо защита организма на котаците, осигурява им уникални дози протеини и аминокиселини, в това число омега - 3 и омега -6. Тази комбинация от полезни вещества е благоприятна за скелета и мускулите и сърцето на животното. Омега-мастните киселини подобряват и репродуктивната им система.

Всекидневната употреба на това истинско лакомство за четириногите пухчовци обаче крие много рискове. Ако котката се храни ежедневно с риба, я дебне уролитиаза. Магнезият и фосфорът в рибата, които са в големи количества, водят до нейното развитие, а минералните соли завършват процеса, увреждайки бъбреците и пикочните пътища на животното. Всички възрастни котки са податливи на това заболяване.

Рибата в менюто на котката трябва да бъде добре премислена, да се дава балансирано, за да се извлекат само ползите от нейната консумация.

Отделно стои въпросът за даването на сурова риба на котката. Неслучайно съветите за хранене на котката винаги съдържат предупреждение да не са дава сурова риба на животното, а само термично обработеното месо. Опасността идва основно от рибните вътрешности, но и суровото месо не е за предпочитане. Защо суровата риба е опасна за котките?

Не хранете котката със сурова риба

Една от опасностите идва от хелминтовия паразит, който живее в рибата. Той причинява увреждане на жлъчката, черния дроб и стомаха. Късното им лечение може да доведе до смъртта на домашния питомец. Смята се, че речната риба е особено опасна, но морската също не бива да се изключва от лошите варианти. Паразитите живеят и в морските риби и това е доказано с изследвания.

По-голямата опасност идва от вътрешностите на рибата. От различните видове месо, включително рибешкото, котките си набавят тиамин - незаменимо вещество за обмяната на въглехидратите и за здрави нерви. Обратно на месото, вътрешностите на рибата унищожават тиамина. Активният ензим тиаминаза, съдържащ се във вътрешностите на рибата, щом попадне в храносмилателния тракт, веднага разгражда витамин В1. Котето не може да усвои витамина и започва да страда от липсата му дори след 1-2 седмици хранене със сурова риба всеки ден.

Рибата трябва да се включва в хранителната диета на котката, но при определени правила: само ако е термично обработена, почистена от кости и се дава не повече от веднъж седмично. Солената, сушената, пушената и обработената по различни начини риба е вредна за мъркащия ни домашен питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest