Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме броколи на кучето?

Опасно ли е да даваме броколи на кучето?

Опасно ли е да даваме броколи на кучето
Снимка: prouddogmom.com

Зеленчуците са полезни както за хората, така и за четирикраките домашни питомци. От тях те си набавят полезни витамини, минерали и други хранителни вещества. Не всеки зеленчук обаче може да бъде даван на лаещите ни домашни любимци, докато други са полезни и приятни, а някои могат да присъстват в менюто само в ограничени количества. Последното важи за зеленчукът, който се рекламира като полезен за организма на децата - броколи.

Да даваме ли броколи на кучето?

Отговорът е утвърдителен - кучето може да яде сурови или варени броколи, правейки компания на детето у дома, но този зеленчук може да му се дава само в ограничени дози. Той съдържа изотиоцианати, водещи до стомашни неразположения при лаещите читириноги. Освен това в никакъв случай не може да подправят с масло, чесън или други вредни подправки за кучета.

От яденето на броколи кучето ще получи витамини С, А и В, а също ползата ще бъде от засилена от калция, фосфора, цинка и други минерали. За щастие броколите не съдържат мазнини и това ги прави предпочитани от домашните питомци.

Съдържащите се хранителни вещества подобряват зрението, нервната система на най-добрия ни приятел, развиват костите му и го пазят от някои кучешки заболявания, укрепват сърцето му.

Кучето ще яде с удоволствие както суровия, така и варения зеленчук, но тъй като неговата храносмилателна система не е пригодена да извлича в максимална степен хранителните вещества, по-добре да му се предлага сготвен.

Кучетата ядат ли броколи

Кога броколите са опасни за кучето?

Количеството е на първо място, когато давате броколи на кучето. Не бива да се предлага цяла порция за хранене, тъй като има някой опасности, свързани с кръстоцветните. На първо място изотиоцианатите, които в големи количества са смъртоносни за кучето.

Според ветеринарите броколите трябва да бъдат по-малко от 10 процента от общото количество храна за деня на нашия питомец, за да не възникнат проблеми. Разбира се, степента на токсичност на зеленчука зави от размера на животното и от количеството храна, което то консумира дневно, така че това е въпрос на смятане и преценка на всеки стопанин индивидуално.

За да не се задави кучето при консумацията на броколи, парченцата трябва да са с подходяща големина. Стъблата на зеленчука също може да се предложат в подходящ вид, но без по-твърдата кожа отвън.

Вижте още полезни зеленчуци за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest