Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Какво означава мъркането при морските свинчета?

Какво означава мъркането при морските свинчета?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Какво означава мъркането при морските свинчета
Снимка: pixabay.com/Pezibear

При отглеждането на домашни любимци е важно да задоволяваме техните регулярни нужди от хранене и вода, но също и да познаваме езика на тялото им звуците, които те издават. При котките и кучетата например е сравнително лесно.

Когато куче ръмжи или лае, знаем, че то е превъзбудено, разтревожено и разгневено. В такъв случай не бива да го дразним и предизвикаме. При котките съскането също показва готовност за отбрана и неблагоразположение. Какво обаче знаем за езикът на морските свинчета? Какво означава мъркането при морските свинчета?

Морските свинчета издават различни звуци и някои от тях все още остават неразкодирани от зоолозите. За други обаче вече има конкретни предположения. Така например се смята, че ако морското свинче мърка, то то е превъзбудено.

От една страна, вълнението може да е положително. Например морското свинче е похапнало и е щастливо. Затова издава доволни звуци, наподобяващи котешко мъркане. От друга страна обаче, мъркането при морските свинчета означава и вълнение поради страх.

Така че, за да разберете най-точно защо мърка морското свинче, трябва да огледате цялата ситуация. Обикновено мъркане, породено от удоволствие, е по-тихичко и деликатно. Докато мъркането, дължащо се на тревога, е по-силно и няма как да остане незабелязано.

Морско свинче

При доволното мъркане на морското прасенце е възможно то да продължи да се движи. Докато ако мъркането е причинено от уплах, то морското прасенце ще стои неподвижно и ще изглежда като вцепенено.

От какво може да се изплаши морското свинче? Тези дребни животинчета могат да са много страхливи понякога. Те могат да развият тревога, ако промените организацията на клетката им или ако ги преместите на ново място.

Също могат да се страхуват, ако непознат човек се опита да ги вземе в ръце и иска да си играе с тях. Могат да се уплашат дори и ако собственият им стопанин прояви грубост. Затова трябва да се отнасяте деликатно към тях и да ги докосвате нежно.

Морското свинче може да се стресне и ако се окаже с нов съквартирант в клетката или пък има контакт с друг домашен любимец, в това числа котка или куче. Имайте предвид, че за мъниците подобни срещи могат да са много рисковани. Така че не оставяйте своето морско свинче да се разхожда свободно без надзор дори и у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest