Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-подходящи породи кучета за възрастни хора

Най-подходящи породи кучета за възрастни хора

Най-подходящите породи кучета за възрастни хора
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

С напредването на годините, физическите и менталните възможности на хората, що се отнася до домашни любимци, се променят и това е съвсем нормално. Ако на двадесет сте имали голдън ретривър или друго голямо игриво куче, то без съмнение знаете колко енергия и сила изискват тези животни. Но колкото и да обичате големите и активни кучета, в повечето случаи минете ли средна възраст грижата за тях, може да се окаже повече, отколкото бихте могли да си позволите.

Това не значи, разбира се, че дори на средна или напреднала възраст не можете да си вземете каквото си куче си искате, но се замислете добре дали можете да му осигурите всичко, от което се нужда - Часове наред физическа активност? Внимание и игри за тренировка на ума? Храна, медицински разходи, играчки и какво ли не? Не дай, Боже, да стане нещо, бихте ли могли да го вдигнете и занесете до колата, за да го заведете на ветеринар?

По-скоро не. Каквото и да си говорим, малките кучета са по-подходящи спътници, когато годините започнат да си казват думата.

За тази цел сме ви подготвили списък с най-подходящите породи кучета за хора над средната възраст:

Френски булдог

Марта Стюарт е една от най-известните знаменитости, които са фенове на френския булдог - едно от кучетата с най-благ характер. Макар че френския булдог да е една от брахицефалните породи кучета, което идва със свои собствени проблеми, ако избягвате случайни или несертифицирани животновъди, когато си взимате домашен любимец, е много вероятно кучето ви да страда от по-малко здравословни проблеми. Неправилното разплождане на френски булдози може да доведе до толкова компрометирана дихателна система, че кучетата ще имат нужда от операция просто, за да могат да дишат нормално.

Здравият френски булдог е верен спътник, особено ако може да бъде с вас през цялото време. Макар да не е известен със своята атлетичност (те са склонни да се преуморяват лесно), ако го поддържате във форма, той може да бъде прекрасен партньор за разходки. Ако сте решили да го пуснете да спи при вас обаче, ще ви е трудно малко в началото, тъй като тези кучета са склонни да похъркват. Но в очите (и ушите) на хората, които ги обичат, това просто ги прави още по-сладки.

Пудел

Пудел
Снимка: pixabay.com

Има причина пуделите да са все още толкова популярни дори след толкова време, особено като кучета за възрастните хора. Те са красиви, лесни за обучаване и имат чувство за хумор (те се смеят с вас, а не на вас). Те също са относително чисти кучета и козината им не пада много и се поддържа лесно стига редовно да бъдат подстригвани.

Той пуделите са доста популярни сред хората, които искат забавно мъничко куче. Те са доста по-здрави и по-подходящи за дълги разходки от по-големите си събратя. Ученето на трикове при тези кучета е фасулска работа и веднъж научени, пуделите изглежда сякаш живеят, за да ви забавляват.

Шиперке

Едно от най-дълголетните кучета, Шиперке е здрава малка порода кучета с лесна за поддръжка козина и малки живи очи. Дори да решите да плавате с каяк или да си купите платноход - даже и да се преместите на лодка и се отправите на околосветско пътешествие, Шеперке кучето пак ще ви обича и ще ви се радва ако е с вас. Все пак тази порода в началото е била създадена с цел лов на мишки по корабите, така че Шеперке кучето ще се чувства като у дома си дори на лодка - само се уверете, че има спасителна жилетка, в случай че падне зад борда.

Решили сте все пак да си останете на твърда земя? Няма проблем. Направете си вратичка за кучета на входната врата, така че кучето ви спокойно да може да обикаля къщата и се подгответе се дълги разходки из планината. Шиперке кучетата може да са малки, но са неуморни. Но винаги дръжте каишката - това куче е изключително бързо и винаги е готово да покаже колко точно бърз е - дори на пътя му да стои оживен път.

Малтийска болонка

Ако искате куче, чиято козина не пада много, си вземете малко, дългокосместа малтийска болонка и я подстрижете късо. Въпреки че малтийските болонки по време на изложби са с дълга, перфектно поддържана козина падаща на бели вълни до пода, грижата за същата тази козина, но къса, е още по-лесна.

Това далеч не е единственото предимство на породата. Малтийските болонки са от едно и също семейство като много други кучета, създадени с цел да бъдат спътници на хора и компаньони като Бишон Фризе, Хаванска болонка и Котон де Тулеар. Малтийсите болонки и подобните на тях породи са идеални за възрастни хора.

Корги

Уелско корги пембрук

Ако сте от хората, които не могат да стоят мирно за дълго време и се чувствате комфортно с куче, което е умно, решително и и със силна воля, уелското корги пембрук може да е най-добрия избор за вас. Известно като кучето, предпочитано от английската кралица Елизабет, силната воля на коргите до някъде може да се контролира от ограниченията, които представляват малките му крака.

Тези кучета обаче изглежда, че те не са наясно с тези "ограничения", което означава, че ще трябва да направите всичко възможно, за да предпазите вашето корги да не нарани дългия си гръб. Това включва слагане на стълби за качване на леглото или дивана, както и рампа за колата.

Въпреки че коргито е сравнително малко на размери куче, то може да тежи доста, особено ако не внимавате как го храните. Но по-добър спътник за активен живот е трудно да се намери, поради което коргитата са много популярни и особено харесвани.

Разбира се това са само общи препоръки, които да ви накарат да се замислите, преди да изберете куче за възрастен човек.

Всички остаряваме по различен начин, с различни възможности и очаквания, и точно както ще има хора, които се заемат с планинско катерене на шейсет години, ще има и хора на седемдесет, които нямат проблем да се справят с немските си овчарки.

Вижте още породи кучета за възрастни хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest