Miau.bg»Статии»Живини»Статии за котки»Спането с домашни любимци - за или против?

Спането с домашни любимци - за или против?

Спането с домашни любимци
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Оставяте ли домашния си любимец да спи в леглото с вас? Това е толкова сериозен въпрос, че понякога хората решават дори дали да останат с половинката си според отговора.

В някои домовe на домашните любимци им е позволено да ходят където си искат, да лягат където им е удобно и дори да спят със стопаните си. В други обаче те не могат да се качват дори на мебелите, камо ли да спят в спалнята. Трети пък са се спрели на нещо по средата - една котка или дребно куче не пречи да спи в края на леглото, но едно едро куче няма място там горе.

Решението зависи от много фактори, разбира се. Някои стопани страдат от алергии и за тях е невъзможно да спят със завивки покрити с косми. Други пък може би не искат да се занимават с мръсотията и следите, които би оставило кучето по завивките ако спи с тях. Но много стопани на домашни любимци - сред тях и ветеринарни специалисти - не могат да си представят да заспиват без котешкия си приятел или сгушеното в тях куче.

Анкета, проведена сред читателите и ветеринарните специалисти на Vetstreet, показва, че доста хора предпочитат спането с домашни любимци.

За или против спането с домашни любимци?

Впечатляващите 83% от читателите и 75% от ветеринарните специалисти, които са били анкетирани, са заявили, че позволяват на домашния си любимец да спи в леглото с тях. Но докато читателите са по-склонни да оставят кучето да спи в леглото им, отколкото ветеринарните специалисти, ветеринарните специалисти са по-склонни да оставят котката си да спи в леглото им, отколкото читателите.

Спане с котка
Снимка: StockSnap/pixabay.com

Също така, повече анкетирани ветеринарни специалисти (52% от тях) са склонни да допуснат както котката, така и кучето в леглото, отколкото читателите.

Помагат или пречат домашните любимци в леглото?

Ако не сте свикнали да се гушкате с вашето кученце или коте, когато си лягате, може да ви е трудно да си представите, че едно животно в леглото няма да ви пречи да спите спокойно. И все пак има хора, които вярват, че спането с домашни любимци е полезно.

13% от ветеринарните специалисти и 33% от читателите, които допускат своите домашни любимци в леглото, казват, че техните домашни любимци им помагат да спят по-добре, докато 28% от ветеринарните специалисти и 14% от читателите посочват, че домашни им любимци пречат на съня им.

Спане с куче

Малко повече от 50% от ветеринарните специалисти и 45% от читателите заявяват, че не виждат разлика с или без животните. Останалите, които са отговорили с "Други", са заявили, че мъркането или тихото похъркване ги успокояват, но че липсата на място и неспокойния сън на животното често представлява проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest