Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи за донски сфинкс

Грижи за донски сфинкс

Грижи за донски сфинкс

Донският сфинкс принадлежи към групата на котките без козина. Те имат наистина причудлив външен вид, но зад визията на пришълци от друг свят се крият личности, които се привързват към семейството, което ги отглежда, и са добронамерени и любопитни към света наоколо.

Донският сфинкс е сред най-известните породи котки, които нямат козина. Това е атлетична писана, дружелюбна към околните и привързана към стопанина си. Тази характеристика ни дава да разберем, че тя ще съдейства при грижите за нея. Те са малко по-различни от тези, които полагаме за останалите породи, а това е разбираемо при нейната външност.

Най-напред става въпрос за грижата за козината на котката, която при някои от добре познатите породи - персийска котка, хималайска и други, представлява основна част от грижите за животното, но тук тази необходимост липсва. Това изобщо не значи, че донският сфинкс не се нуждае от грижи за външната си обвивка.

Котките от породата донски сфинкс се нуждаят от грижи за кожата. Тя прилича по много показатели на човешката - има тен, поти се и може да получи някои увреждания, характерни за хората като изгаряне при престой на силно слънце.

Трябва да се знае, че кожата на здравите донски сфинксове има подобна на восък защитна плака, но секретите не са обилни. С цел хигиена може да се избърсва кожата с мокри кърпички или гъба. Ако обаче секретите станат обилни, това трябва да се приеме като знак за нарушаване на обмяната на веществата, което изисква лечение.

донски сфинкс отглеждане

Обикновено нарушената обмяна се дължи на неправилно хранене на котката, което е важна част от грижите по отглеждането на донския сфинкс. Като се има предвид, че са склонни към затлъстяване поради отличния си апетит, диетата им трябва да се следи строго.

В хранителната дажба, поднасяна 3-4 пъти на ден, всички продукти трябва да бъдат от висок клас. Заради обмяната на веществата количеството храна за тази котка е повече, отколкото за други породи, но указанията за количество се спазват стриктно.

Голата котка, каквато е донският сфинкс, се нуждае от по-честа грижа за ушите, защото поради липса на козина се натрупват много бързо нечистотии. Ноктите също е добре да се подрязват навреме. Донската котка е много търпелива по характер и това улеснява много грижите по нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest