Неразделки

Папагали Неразделки

За много птици има красиви легенди, но само за един вид папагали тази легенда е заложена в името им. На всички езици те се наричат с название, което означава неразделими. У нас името им е неразделки и то идва от силната им моногамна връзка и от интересния факт, че прекарват голяма част от живота си сгушени едно в друго.

Наричат тези папагалчета също и любовни птици, което е показателно за нуждата им да имат партньор до себе си. Те са склонни да образуват нова двойка, ако единият партньор загине, защото в самата им същност е заложено да не могат да живеят в самота.

Това малко папагалче има много разновидности и характерни особености, които са интересни не само за собствениците на такива любовни двойки, но и за всички любители на красиви папагали.

Класификация на неразделките

Lovebird е общото наименование на рода Agapornis, малка група от папагали от голямото семейство Psittaculidae. Папагалчетата са малък социализиран род, който включва общо 9 вида. От тях 8 са с произход от Африка, а сивите неразделки са от Мадагаскар.

Родът Agapornis е въведен от английския натуралист Селби през 1836 година. Името съчетава гръцката дума за любов - Agapе и латинското ornis, което е название за птица.

Типовият вид е любовната птица с черна яка. От всички 9 вида, 5 са монотипни и 4 са разделени на подвидове. В дивата природа видовете са разделени на географски принцип.

Традиционно неразделките се делят на 3 групи. Сексуално диморфни видове, видове с бели очи и с черни бузи. Това разделение обаче не се подкрепя от филогенетичните изследвания, защото видовете от диморфната група не са групирани в един клад.

Видове и подвидове неразделки

- Розовобуза неразделка - съдържа 2 подвида

- Маскова неразделка, която се нарича още Саждоглава

- Розовоглава неразделка

- Фишарова неразделка

- Кафявоглава неразделка

- Сива неразделка, която също има 2 подвида, тя се нарича още Мадагаскарска.

- Планинска неразделка

- Оранжевоглава неразделка с 2 подвида

- Зеленоглава неразделка с 3 подвида

Диви популации от Фишеровите и Масковите неразделки живеят в градове в Източна Африка. Има хибриди от двата вида.

Някои видове неразделки се отглеждат като екзотични домашни любимци и няколко цветни мутации са селективно отглеждани от птицевъдите. Средната продължителност на живота им е от 20 до 30 години.

Как изглеждат неразделките?

Влюбените птици са дребен вид, с дължина от 13 до 17 сантиметра. Размахът на крилата им е до 24 сантиметра и тежат от 40 до 60 грама.

Те са сред най-дребните папагалови птици, характеризиращи се с набита фигура, къса тъпа опашка и сравнително голям за размерите им и остър клюн.

Неразделките от дивите популации са предимно зелени, с разнообразни цветове в горната част на тялото, които варират в зависимост от вида. Някои, като Фишеровите, чернобузите лесно се отличават, защото имат ясно видим бял пръстен около очите. Много цветни мутанти са произведени селективно и са твърде пъстри, което ги прави желани и популярни.

Неразделки
Снимка: TRAPHITHO/pixabay.com

Характер и поведение на неразделките

Със своята склонност към създаване на трайни връзки, неразделките могат да формират дълготрайни взаимоотношения с хората и с други птици от вида им. Обаче трябва да се има предвид, че агресията се възбужда лесно при тях и те могат да хапят, освен ако хората не установят внимателни нежни отношения. Понякога държанието на неразделките може да е изненадващо.

Нужни са им достатъчно пространство, стимулираща среда и подходящо хранене, за да се превърнат в прекрасни домашни любимци. Те обичат да се гушкат в хората, но подходящи за домашно отглеждане са птици, развъждани в плен, а не уловени в дивата природа, тъй като някои от тях пренасят различни болести и може да имат неподходяща за опитомяване личност.

Социализираните папагалчета неразделки могат да бъдат хранени ръчно и стават много привързани към стопаните, но сама птичка от вида може да бъде отглеждана само ако стопанинът може да посвети времето и вниманието си изцяло на нея. Иначе вариантът включва непременно друга от същия вид.

Много папагалчета от вида неразделка се научават да говорят, но не са малко и тези, които не постигат успех като говорещи папагали. За да се научат да имитират човешки звуци, необходимо е да бъдат научени от ранна възраст.

Иначе те комуникират постоянно, доста са шумни. Обажданията им варират от весели и приятни до силно дразнещи. В дивата природа те си подвикват на големи разстояния, за да поддържат ятото и това е основната им комуникация. В плен също са доста шумни птици, особено сутрин.

Хранене на неразделките

В дивата природа неразделките имат богато меню, включващо различни семена от амарант, лен, ечемик, овес, див ориз. Растителната им храна включва също зелени растения, основно плевели. Понякога неразделките ядат листата на растенията, чийто семена са им любими.

Плодовата им диета също е разнообразна. Изключение от нея е авокадото, което е отровно за тях, но плодове като ябълките, бананите, ягодите, папаята, прасковата, цитрусите, мангото, киви и други са напълно подходящи за тях.

Зеленчуците също са широко застъпени в храната на неразделките и включват култури като цвеклото, морковите, доматите, репичките, картофите, зелето, броколите, тиквичките като трябва да са в прясно състояние.

Отглежданите в плен неразделки е необходимо да се хранят с разнообразна храна за папагали, включваща всички необходими компоненти, като миксът от семена трябва да включва поне 14 вида. В плен могат да бъдат хранени и с гранулки, приготвени по специална формула за неразделки или средни папагали.

Това, което не бива да се дава на неразделките, е пясък. Те са сред птиците, които белят семената, преди да ги ядат, а пясък се дава на тези, които не белят семенцата си.

Отглеждане на неразделки
Снимка: SHAWSHANK66/pixabay.com

Размножаване на неразделките

В дивата природа размножаването на неразделките има някои малки разлики според вида папагалчета. Женската носи гнездов материал по различен начин. Един вид слага материала за гнездото на кръста си, докато при друг вид го носи в клюна си.

След като построят гнездото, Неразделките се чифтосват. То продължава многократно. Снасянето на яйцата започва 3 до 5 дни по-късно. Женската прекарва часове наред в гнездото, докато снесе яйце. Второто следва след ден и това продължава така, докато се завърши снасянето на 4 до 6 яйца. Интересен момент е, че дори без мъжки и без гнездо понякога женските снасят яйца.

По-нататък грижата за яйцата и за излюпените бебета папагалчета следва това, което е характерно за всички представители на семейство папагали.

Ако се отглеждат в плен, малките на неразделките след размножаването трябва да останат минимум 55 дни след излюпването при родителите си, докато се научат да се хранят самостоятелно.

Трудно е да се установи полът на птиците. При настъпване на зрелостта на 1 година, папагалчето може да показва признаци дали е мъжко или женско, като разкъсване на хартия и натъпкване в перата, както прави женската, когато строи гнездо. Или повръщане на храна, както прави мъжката, когато храни гнездящата женска. Това поведение обаче не е надежден индикатор според специалистите. Единствен сигурен метод е ДНК тестването.

Повече от ясно в такъв случай е, че половият диморфизъм при Неразделките не е ясно изразен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest