Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Куче или котка се гледа по-лесно?

Куче или котка се гледа по-лесно?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k45
Куче или котка е гледа по-лесно

Повечето любители на животни и бъдещи стопани на домашни любимци може да са преминали през тази дилема, преди да осиновят домашен любимец - куче или котка се гледа по-лесно?  

Няма съмнение, че и двата вида доминират еднакво в интернет, а някои дори са спечелили статут на знаменитост. Макар че е трудно да се каже кой е по-добър домашен любимец, можем да разгледаме няколко разлики между котката и кучето, преди да вземем решение.

Котките имат нужда от по-малко пространство

За хората, които живеят в малки апартаменти, осиновяването на котка може да бъде добра идея, защото писаните се нуждаят от много по-малко пространство. Ако обаче пространството не ви тревожи, не е нужно да мислите два пъти, преди да направите кучето част от вашето семейство. 

Повечето котки нямат нищо против да бъдат оставени сами, докато стопаните им са на съответните работни места, защото винаги може да намерят тих кът, където да подремнат. Но ако задържате куче в затворена зона твърде дълго, то ще има поведенчески проблеми и ще жадува за компания.

Котките могат да стоят сами по-дълго

Можете да оставите коте без надзор у дома, след като е обучено да ползва котешка тоалетна, защото е доста щастливо да бъде на закрито, при условие че има всички необходими неща. Кученцата обаче могат да бъдат доста палави, когато останат сами. 

От дъвченето на вашите мебели до създаването на шум, те понякога могат да предизвикат истински проблеми. Освен това не е е желателно да остават сами повече от 8 часа, ако са научени да ходят до тоалетна навън. Котките, от своя страна, могат да останат 2-3 дни сами, ако им е осигурена вода, котешка храна и чиста котешка тоалетна.

Куче или котка да избера

Кучетата ще ви пазят от натрапници

Котките, известни със своите ловни инстинкти, са експерти в прогонването на мишки и други гризачи. Кучетата имат добре развити защитни инстинкти и ще ви пазят от крадци и други натрапници, които могат да ви обезпокоят у дома.

Котките се къпят сами

Според експерти възрастните котки прекарват 50% от времето си в облизване на козината. И това не е голяма изненада, защото не е непозната гледка да се намери котка да се облизва често. Котките правят това, за да изчистят частиците храна, които могат да привлекат вниманието на други хищници или животни. 

От друга страна, едва ли бихте намерили куче със същите хигиенни навици. Но винаги можете да ги изкъпете, за да изглеждат най-добре. Повечето котки обаче не обичат къпането с вода им може да се окаже истински кошмар - както за собственика, така и за домашния любимец.

Котките са по-тихи

Ако сте човек, който обича шумната и оживена компания, кучетата могат да са вашият идеален спътник. Те са щастливи същества, но понякога лаят много. Котките са по-спокойни същества и единствените звуци, които издават са, меки мъркания или тревожно мяукане!

Вие сами трябва да решите куче или котка да си вземете. Направете мъдър избор на домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest