Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучетата и котките се мразят?

Защо кучетата и котките се мразят?

Защо кучетата и котките се мразят
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Няма как да не сте чували фразата "Гледат се като куче и котка", изразяваща неприязънта на двете животинки едно към друго. Относно враждата между тях има най-различни теории, като някои от тях се връщат назад в далечното минало, а други се позовават на древни легенди.

Ще оставим настрана легендите и съвсем откровено ще заявим, че причина за враждата между тези животни е, че кучетата и котките имат различни начини на комуникация, различен език на тялото и съвсем противоположни навици на поведение на кучето и котката.

Всъщност донякъде дори самият човек е виновен за тази омраза между кучетата и котките, защото допреди да бъдат опитомени те не са имали причина да се срещат, камо ли да враждуват. Все пак кучетата са социални животни, които обичат компанията на себеподобните си, а котките са си напълно взаимодостатъчни.

Много специалисти, които от десетилетия се занимават с проучвания върху това защо кучето и котката са врагове, са на мнение, че това се дължи основно на факта, че те владеят различни средства за комуникации.

Ето само няколко примера. Кучето обича да гледа своя събеседник (независимо дали е човек или друго животно) в очите, докато ако се вторачите за дълго време в котката, тя ще приеме това за намеса в личното ѝ пространство или дори за заплаха.

Кучето размахва своята опашка, когато е радостно и щастливо, докато размахването на опашката на котката не предвещава нищо добро. Това означава, че тя е ядосана и раздразнена. Когато кучето подава предната си лапа, това е знак за мир, докато при поведението на котката е по-скоро признание, че е готова за атака.

И не на последно място - когато котката мърка, това означава, че тя е "на седмото небе" от удоволствие, докато ръмженето на кучето (което може доста да наподобява котешкото мъркане) означава, че то е разярено и раздразнено.

Куче и котка

Въпреки всички различия между тези четирикраки любимци е важно да уточним, че те могат и да се сприятелят или поне да не враждуват, ако им дадете малко повече време, за да свикнат един с друг. Най-добре е да започнете да ги отглеждате куче и котка, докато и двете животинки са малки (по този начин те нямат да имат никакви териториални претенции) или да вземете в дом, в който вече се отглежда котка кученце, което е на няколко месеца.

От една страна котката ще знае, че кучето е малко и не би трябвало да се страхува от него, а кученцето ще приеме, че котката също е един вид собственост на господаря и дори и след време да не покаже приятелски чувства към нея, то поне ще се научи да я отбягва, подобно на останалите вещи на господаря си като шумната прахосмукачка или пък горещата отоплителна печка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest