Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Английските породи котки

Английските породи котки

британска късокосместа котка
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Знаете ли от къде произлиза любимата ви порода котки? Има няколко доста известни и разпространени породи котки, които са английски, но вероятно не много хора знаят за това. Ето някои от английските породи котки.

Британска късокосместа

Най-известната сред английските породи котки е британската късокосместа. Козината й обикновено е сива, дори с леки сини оттенъци, но други окраски също се срещат. Тези котки са лесно разпознаваеми на външен вид, но не само заради цвета и мекотата на козината им, а и заради големите им, кръгли очи и лица. Въпреки че те са наистина красиви, хората ги предпочитат за домашни любимци заради характера им. Те са търпеливи и не особено активни, което ги прави доста желани за домашни любимци.

Британска дългокосместа

Тази порода е резултат от чифтосване между британска късокосместа и други дългокосмести породи, като персийската котка. Въпреки че британската дългокосместа котка е създадена по-рано, тя е официално призната едва през 2009. Нейниият характер се различава от този на британската късокосместа – въпреки че и двете да любвеобилни, дългокосместата проявява повече самостоятелност и независимост.

Девон рекс

девон рекс е английска порода котка

Впечатляваща порода е девон рекс. Не се знае за някакви конкретни опити за създаването й, а по-скоро се предполага мутирането й от корниш рекс. Затова котките от тази порода имат интересните уши на корниш рекс, както и тяхната къса къдрава козина. Освен това те са дружелюбни и спокойни, което е чудесно допълнение към интересния им външен вид.

Корниш рекс

Тази порода котки има нрав, който наподобява повече на кучета. Те са игриви, забавни и пакостливи, което е необичайно за типичните британски породи. Това може да е така, защото корниш рекс не е специално селектирана, а е получена спонтанно чрез чифтосване на късокосместа домашна котка и обикновена улична котка. На външен вид е много сходна с девон рекс, но има повече собствен характер, което я прави една много харизматична порода.

Ориентал

Породата ориентал никак не звучи и не изглежда английски, но всъщност е селектирана в Англия. Целта на селекцията е била да се направи английски еквивалент на китайската сиамска котка. Двете породи наистина имат прилика – те са елегантни, с издължено тяло и остър ум.

Имат разлика във формата на муцуната и ушите, а също породата ориентал има повче цветови разновидности. Ориентал е много любвеобилна котка и е много гушлива. Тя също така очаква вие да й давате много любов. Идеалната котка, ако искате другар за гушкане на дивана цял ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest