Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките ядат ли маслини?

Котките ядат ли маслини?

Котките ядат ли маслини?

Котките често могат да шокират своите стопани с необикновените си предпочитания в храната. Така например те могат да си хапват доста нетипична за природата им храни като консервираните зеленчуци или дори гъби.

Понякога стопаните могат да изпълняват тези капризи на пухестите си сладури, но дали това е правилно и полезно за самите тях. Важно е да се запознаете с позволените храни за котки, за да не навредите на здравето им, независимо колко искат да си хапнат от нещо.

Ако имате котка, тогава със сигурност може да сте забелязали, че тези сладки животни обожават маслините или поне по-голямата част от тях. Те обаче не винаги могат да бъдат закупени сурови и така вие ги купувате най-често консервирани.

Ако сте от хората, които угаждат на животните си и знаете, че котката ви яде маслини, може да сгрешите, давайки им такива.

Те не са токсични за животните, но са много вредна храна за котките по ред причини:

1. Сол - нейният излишък в тялото може да доведе до задържането на течности в тялото на животното, като по този начин се създават предпоставки за проблеми с бъбреците;

2. Консерванти - те обикновено се добавят, за да се запази продуктът възможно най-дълго време. За тази цел много често се използва оцетната киселина, която дразни лигавицата на стомаха на домашните любимци. Това може да доведе до дисфункция на храносмилателната система;

3. Аромати - могат да предизвикат алергична реакция при котката.

Хранене на котките

Това обаче важи само за консервираните маслини, докато свежите са дори полезни за тези животни. Можете да храните котката с маслини, ако са пресни, защото са богати на:

- антиоксиданти;

- витамини А, С и Е;

- важни за здравето микроелементи: калций, натрий, мед, желязо.

За съжаление не е лесно да намерите пресни маслини у нас и затова е най-добре да не глезите котката с тях, въпреки че ги обича.

Важно е също така да следите състоянието на любимеца си, ако все пак решите да го поглезите с 1-2 маслинки. Той може да започне да се държи странно - да се търкат с муцунка на мястото, където е лежала маслината или дори да проявяват агресия.

Като цяло повечето котки обожават маслините, но все пак не бива да забравяме, че това не е естествена за тях храна. Много по-добре е да наградите котката ви с малко месо или рибка, както и специалните лакомства за домашните любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest