Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Кои кучета не се скубят?

Кои кучета не се скубят?

Кои кучета се скубят

Много хора се притесняват да вземат у дома си куче, тъй като смятат, че ще имат проблеми с огромното количество косми, отделяни от козината на питомеца. И до известна степен са прави.

Някои собственици откриват, че са алергични и не могат да задържат животното в жилището си. Но има решение на този проблем – ако изборът на кученце се направи внимателно, не е нужно да се стига до такъв момент.

Просто трябва да изберат животинка, чиято козина не се скубе. Ето някои породи кучета, които не се скубят.

Мексиканско голо куче

Тези кучета са известни още под името. Тяхната козина не пада, тъй като те просто почти нямат козина. Това е една от най-древните породи кучета в света, която е слабо известна у нас. Съществуват няколко разновидности на породата. Някои от тях наистина нямат никакви косми по тялото, а други се отличават с малка, мека и фина козина. Заради липсата на окосмение е хубаво мексиканският „голишмар“ да носи пуловерче или друга дрешка през зимата, когато излиза навън.

Бостънски териер

Бостън териер
Снимка: Thorsten Blank Pixabay

Козината на тази порода е къса, гъста и почти не пада или пада доста умерено. Поради малката си дължина космите почти не се забелязват върху мебелите или по дрехите на собственика. Тези кучета се отличават и с това, че почти нямат типичната кучешка миризма, поради което са много подходящи за алергични хора.

Малтийска болонка

Макар да е мека, копринена, дълга, чисто бяла и развяваща се, козината на малтийските болонки почти не пада. Това се дължи на липсата на подкосъм при тях. Въпреки че малтийците не се скубят, те изискват много и всекидневни грижи за косъма. Трябва да им осигурите разресване, подстригване, къпане и дори прически.

Бишон фризе

Бишон фризе

Известни още като френски болонки, тези красиви мъничета също се отличават с изключително ниско падане на косъма. Козината им обаче е изключително пухкава, бяла и мека и изисква много грижи. Всекидневно разресване и често подстригване – може и в красиви прически, каквито предлагат много салони за кучешки фризури. С правилната грижа ще се радвате на куче, което не пуска косми.

Американски гол териер

Това е друга порода, която почти няма козина. Това е и причината от тялото им да не се отделят косми. Дори някои екземпляри, които имат малко окосмение, не се скубят и са изключително подходящи за хора, които не искат никакви кучешки косми у дома си.

Йоркширски териер

Почти няма да намерите кучешки косъм, ако сте собственик на йоркширски териер. Достатъчно е да решите животинката редовно и всички косъмчета, които се отделят от тялото му, ще бъдат събрани на гребена или четката за разресване. Тази порода няма подкосъм и затова е толкова „оскъдна“ откъм паднали косми. И те в графата с кучета, които не пускат косми.

Йоркширски териер

Ши Тцу

Тези сладки пухчовци също няма да окосмят безнадеждно апартамента или дрехите ви. Те отделят съвсем малко косми, които могат да се съберат още при разресването на козината им. Те са красиви, мили и с прекрасен нрав за верен приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest