miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Студенолюбиви аквариумни рибки

Студенолюбиви аквариумни рибки

Студенолюбиви аквариумни рибки

Повечето сладководни риби, които са подходящи за отглеждане у дома, се нуждаят от по-топла вода, следователно от нагревател за аквариума, тъй като произлизат от тропическите държави.

Все пак обаче има цял куп студеноводни аквариумни риби, които могат да живеят и при стайни температури на водата. Златните рибки са сред най-известните представители, но не са единствените.

Рибки Плати

Платите могат да се срещнат в най-различни цветове, например, червена, лунна, стърчиопашка и др. Платите са подходящи рибки за начинаещи акваристи, тъй като не са капризни и се разбират добре с други рибки, включително и по-дребни. Платите могат да живеят в широк диапазон на температурите на водата, със или без нагревател, като най-добре се чувстват при температури около 24 градуса. За сметка на това обаче не са капризни рибки по отношение на pH на водата.

Рибки Плати
Снимка: Aqe/pixabay.com

Рибки галакси

Този вид студенолюбиви рибки са родом от река Сауийн, която се намира на около 70-80 км. североизточно от езерото Инле в северен Манимар. Малкият й размер, както става ясно от името й, я прави подходяща за отглеждане в аквариум. Максималният й размер може да достигне 3 см. в дължина. За да се чувства в безопасност, най-добре е да отглеждате рибката галакси заедно с още 10. Аквариумът ви трябва да е гъсто залесен, за да може да се крият в растенията. Тези аквариумни рибки обича чистата вода, която е богата на кислород. За сметка на това не се нуждае от нагревател. Според експертите, оптималната температура на водата трябва да е около 22-24 градуса.

Червена черешова скарида

Те са много популярни сред акваристите заради интересния си, ярък цвят. Обожават да ядат водорасли и остатъците от храната за рибките. Друг плюс е, че се размножават лесно, дори и в аквариуми, в които няма нагревател на водата. Ако решите да гледате скаридите, започнете с до 10 или 20. Но се уверете, че има достатъчно място за всички, защото много скоро ще се размножат.

Кардиналът е студенолюбива рибка

Рибки Кардинал

Тези студенолюбиви рибки са чудесни, особено за начинаещи, тъй като са изключително непретенциозни – те могат да издържат при почти всякакви температури на водата, освен ако не е твърде горещо. Кардиналите също трябва да се отглеждат на групи от по 10-12 рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest