miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои са хищните рибки в аквариума

Кои са хищните рибки в аквариума

Кои са хищните рибки в аквариума
Снимка: givotniymir.ru

Хищните аквариумни риби са широко разпространени. В природата се хранят предимно с други видове риби, както и с различни безгръбначни.

Обикновено тези месоядни видове са с големи размери и добре развита интелигентност за улов на плячка. В домашните аквариуми повечето от тях преминават към специална суха храна с високо съдържание на животински протеини, но естествените навици и враждебно поведение си продължават. Някой хищни риби, които можете да си купите за отглеждане у дома са:

Арована

Арована е лесно разпознаваема по широкото си плоско тяло, големи лъскави люспи и характерната уста, която се отваря широко, за да улавя всяка плячка, която се приближава (риба, насекоми, ракообразни или ларви). По време на лов, Арованите плуват близо до повърхността на водата и ако е необходимо, те могат да скочат, за да хванат видяната плячка. Има няколко вида като сребриста, индийска и др.

Индийски нож

Индийският нож получава името си заради необичайната форма на тялото, тъй като отстрани, гърбицата и опашна перка на тези аквариумни рибки много напомнят на острието на ножа. Доста голяма риба, за която имате нужда от аквариум от 200 литра (за няколко възрастни). В миналото те са били обект на риболов от рибари.

Пираня

Пиранята е хищна риба
Снимка: skeeze/pixabay.com

Няма как да не споменем този вид. Пиранята има незаслужената слава на една от най-кръвожадните риби на Земята. Това обаче е силно преувеличено. Фактът, че пираните са хищници, е абсолютно верен, но те рядко нападат видове, които са по-големи от тях. Аквариумната пираня достига до 25 см.

Клариус

Те са от семейство сомове, които са големи по размер и водят хищнически начин на живот. Само няколко вида са често срещани в акваристиката. Те са доста красиви, може да имат пъстър цвят, но най-вече впечатляват с четирите двойки дълги мустаци близо до устата. Люспите на Клариуса отделят голямо количество слуз, така че уловът на сом, който случайно е изскочил от аквариума, е трудна задача.

Астронотус

Още първият поглед към астронотус веднага разкрива хищника в него. Тялото му е странично сплескано, мощни перки, големи очи и уста. В природата малките риби червеи и насекоми формират основният им хранителен режи.

В домашните аквариуми не е необходимо да храните Астронотуса с жива храна, защото има отлична алтернатива под формата на висококачествена суха храна. Но инстинктът си е инстинкт, така че малките риби, които могат да се поберат в устата им и са в същия аквариум с Астронотуси, завършват като храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest