Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Видове сомчета за аквариум

Видове сомчета за аквариум

Видове сомчета за аквариума
Снимка: maxmann/pixabay.com

Всеки любител на акваристиката познава добре сомчетата за аквариум. Те са красиви и интересни риби, които имат и много ползи за аквариума.

Ето няколко любопитни факта за тях:

-Сомчетата могат да живеят от 7 до 15 години;

-Те могат да пораснат до 30 см;

-Сомчетата предпочитат да живеят в групи от по три;

-Големите сомчета трябва да живеят със сходни по големина индивиди, тъй като може да изядат малките.

За да отглеждате правилно сомчета, трябва да поставите аквариума далеч от прозореца. Те не обичат директната слънчева светлина, нито шумът от трафика.

Добавете и филтър за вода към аквариума си, който да обработва водата на поне всеки час. Поставете поне 5 см. пясък и камъни на дъното, като преди това го измиете. Напълнете половината от аквариума с дехлорирана вода.

Проверете температурата, от която ще се нуждаят рибите, преди да ги занесете у дома. Сомът се нуждае от топла вода, затова вероятно ще ви трябва и нагревател за аквариум.

Поставете нагревателя достатъчно близо до филтъра, за да разпредели затоплената вода.

След като ги купите, поставете сомчетата с плика във водата на вашия аквариум, за да свикнат с нея.

Химичният баланс във вашия аквариум ще се промени с всяка нова риба, която сложите.

Ако вашият сом прояви някой от тези симптоми на заболяване, говорете със специалист от магазина или с ветеринарен лекар, запознат със здравето на рибите:

-Намален апетит;

-Перките са притиснати отстрани;

-Подуване на корема;

-Възпалена или обезцветена кожа или перки.

Аквариумно сомче
Снимка: hrohmann/pixabay.com

Рибите и водните животни могат да предават болести на хората. Измийте ръцете си със сапун и вода преди и след като бутате в аквариума.

Децата, бременните жени, възрастните хора и тези с проблеми с имунната система трябва да полагат допълнителни грижи. Дръжте рибите далеч от храната и местата, където се приготвя храната. Никога не пускайте рибите в дивата природа, тъй като те са научени да живеят домашна обстановка.

Сомчетата имат свойствата да почистват аквариума и са много интересни риби. Затова няма да съжалите, ако решите да ги направите част от своето домакинство. Те се разбират чудесно и с другите риби, не са агресивни и могат да съжителстват в мир с останалите.

Съществуват много видове сомчета, които може да имате във вашия аквариум. Ето някои от тях:

Рафаелово сомче – то не е териториално и може да се гледа в група. Денем спи, а е по-активно нощем. Продължителност на живот при добри условия до 17 години.

Звезден анциструс – този вид достига до 10 см. дължина. Мъжките, а рядко и женските, имат меки кожести шипчета по муцунката. На цвят са почти черни с бели точки, разпръснати равномерно по тялото, гръдните и коремните перки. Гръбните и опашната перки са без точки, но имат характерна бяла ивица по края.

Обикновен анциструс – в естествени условия този вид може да достигне 10 см. Тялото е тъмно, понякога почти черно, осеяно с многобройни светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от популярните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е не само видоизмененият във вендуза устен отвор, а и наличието на голям брой шипообразни, понякога раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските.

Коридорас барбатус, брадат сом – това е един от най-интересните видове. Тялото им е златисто до сиво, с тъмни петна, наподобяващи леопардова кожа. Зрелите мъжки имат остри шипчета отстрани, които наподобяват брада. Ако рибите се отглеждат в аквариум с дължина над 1 м, те стават по-едри. Достигат на дължина 8 – 12 см, женските са по-дребни и по-безцветни.

Има още много видове, така че зависи от вашите лични предпочитания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest