miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»За топлолюбивите аквариумни рибки

За топлолюбивите аквариумни рибки

Кои са топлолюбивите аквариумни рибки
Снимка: Aqe/pixabay.com

Можете да си купите много красив и стилен аквариум, да създадете идеалните условия в него, но без аквариумни рибки всичко ще изглежда пусто и някак незавършено.

Точно затова ключов момент е именно изборът на идеалните за вас любимци, които да заживеят в аквариума. Важно е също така да знаете как да се грижите за аквариумните рибки, защото това е един от най-важните моменти, що се отнася до здравето им.

За топлолюбивите аквариумни рибки

На пръв поглед можем да си отговорим много лесно на това какви рибки се смятат за топлолюбиви, а именно тези, които обичат топлата вода, но въпреки това си има и важни тънкости, от които до голяма степен зависят грижите ви за вашите любимци. Типични топлолюбиви рибки са данио, рибки плата, хелери, дискус, тетра и др.

Всички аквариумни рибки се разделят на студеноводни и топлолюбиви. Както и сами разбирате, първите обичат студената вода, а именно температурата в диапазона на 14 и 24 градуса. Топловодните рибки, от своя страна, не понасят студената вода, като за тях оптималните градуси започват от 22 и нагоре.

Често обаче в практиката такива рибки се наричат само тези, които предпочитат по-високите градуси на водата. Важно е да сте запознати с всичко това, както и какви са вашите рибки, за да можете да си вземете най-доброто оборудване за вашата подводна вселена.

Диапазонът на градусите, които предпочитат топлолюбивите рибки е в границите на 22 и 28 °C. Спокойно се отнасят към колебанията на температурата в рамките от 1 до 4 градуса, но по-резките промени могат да се окажат пагубни за здравето им.

Хелерите са топлолюбиви

Важно условие е в един аквариум да се намират само топлолюбиви рибки, а не да се слагат и студеноводни, тъй като оптималните за тях условия се различават. За да осигурите оптималните условия на топлолюбиви рибки, ще трябва да си вземете качествен нагревател за аквариум с терморегулатор.

В никакъв случай не разчитайте само на отоплението в дома ви, защото подобни експерименти с водната ви екосистема може да доведе дори до смъртта на рибките ви или да стане причината за разболяването им.

Комфортната температура на водата в аквариума е важно условие за отличното здраве на рибките. Именно от това зависят всички храносмилателни процеси, обмяната на веществата, работата на имунната система, желанието на рибките да се размножават и редица други важни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest