Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Основни грижи при отглеждането на прасета

Основни грижи при отглеждането на прасета

Основни грижи при отглеждане на прасета

Ако сте решили да се грижите за прасета, тогава е важно да сте запознати както с болестите при прасетата, но така и с основните грижи при отглеждането на тези селскостопански животни. Важно е също така да ги храните балансирано, като храната им трябва да е богата на всичките необходими витамини, минерали и микроелементи. Заедно с това от особено значение за здравето на потомството са и редовните прегледи от ветеринар.

Основни грижи при отглеждането на прасета

Както за всички животни, така и за прасетата се налага да полагате грижи, за да е здраво потомството и да се минимизира риска от болестите, към които те са предразположени. Особено важен е периода след отбиването на малките прасенца, а именно 60-70 дни след това.

Тогава те тежат около 40 килограма и са особено предразположени към резките температурни амплитуди, а също така към високата влажност и силните ветрове. Като цяло този период в отглеждането на прасетата е доста критичен, като тогава се налага фермерите да полагат по-специални грижи за тях.

Начините за грижа на подрастващите прасета са два вида:

- еднофазово;

- двуфазово.

В големите ферми се прилага основно вторият тип, като при него се изграждат отделни помещения. Важно е да ги храните с висококачествена храна за прасета, а не само със хранителни отпадъци, защото така няма как да разчитате на това, че поколението ще е здраво.

Огромна грешка е също така еднообразното хранене на прасетата, а именно когато липсват важните минерали, протеини и витамини, тъй като това може да доведе до намалена продуктивност на потомството, а също така до увеличена заболеваемост.

Едни от най-честите болести при прасетата:

- червенка;

- спирохетната диария;

- едемна болест;

- късни диарии;

- ентеротоксикоза (E.coli);

- болестта на Ауески (БА);

- класическа чума по прасетата.

Грижи за прасета

Около 15% от прасетата, които са били родени живи, умират, като това се дължи на факта, че са били недоразвити по време на бременността на майката. Голяма част от загубите на новородените прасета се дължи и на факта, че те не са започнали веднага да бозаят коластра.

Това води до много лесна заболеваемост и съответно тези прасенца умират бързо. Също така е важно живородени прасета, които са с много ниско тегло да се унищожават, защото най-често са много податливи на болестите и често са преносители на заразите, като така може да се стигне до значителни загуби на добитъка.

Другото важно нещо при отглеждане на прасета е да се отрежат кучешките им зъби, тъй като при малките прасенца те са много остри и може да се стигне до нараняване на майката по време на бозаене. Така тя става много неспокойно и дори може да смачка случайно някои от малките си.

По този начин се получава, че останалите малки не могат да бозаят достатъчно, което води до мастит при женските, а това от своя страна се отразява пагубно на останалото потомство.

Ако сте решили да се грижите за някакъв добитък, тогава е много важно да обръщате внимание на всякакви клинични прояви, които могат да са знак, че се разболяват животните. Задължително ваксинирайте прасетата ви, като така ще се намали значително заболеваемостта в стадото, а също така не забравяйте за това, че балансираното хранене е много важно, за да е здраво потомството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest