Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кога и колко често да галим кучето?

Кога и колко често да галим кучето?

Кога и колко често да галим кучето?

Любящите стопани съвсем нормално се стараят всеки един свободен момент да приласкаят питомците си, показвайки така любовта и загрижеността си на животното. Това е напълно нормално, но все пак трябва да се замислите дали е добре да галите много често кучето ви и до какво може да доведе това.

Как и колко често да галим кучето?

И така, важно е да разберете, че има места където кучетата не обичат толкова много да ги галят. Добре е да се съобразявате с това, както и с настроението на любимеца ви и езика на тялото на кучето, тъй като дори и животните могат да искат да си починат без вашите постоянно ласки.

Именно вие сте човекът, който познава най-добре кучето си и знаете, какво обича и какво не. Така например дори и по изражението на животното ви ще можете да видите реално дали му харесва това, или не. Може да се случи и така, че просто поради незнание вие да доставяте дискомфорт на питомеца си.

Възпитаните и преданите любимци просто могат да търпят това понякога, без да показват дори че това не им е приятно. Но все пак как правилно да погалим кучето си?

Подобно на хората, така и при животните е добре да избирате правилния момент, когато питомците са отпуснати и спокойни. Добре е да ги галите след като вече сте ги извели и са се нахранили, тъй като тогава е най-доброто време за ласки. Не бива да галите животното, когато играе, бяга след топката или се занимава с другите кучета.

Не галете кучето, което е навън с други кучета

В този случаи то не иска ласки, а просто да си поиграе и да изразходи енергията си. Освен това, в подобни ситуации кучето ви може дори да реагира неадекватно. Ако забележите, че любимецът ви е станал прекалено агресивно куче и не ви дава да го погалите никъде, тогава е важно да се обърнете към ветеринар. Възможно е да го боли някъде и това да е причината да не ви дава да го докоснете.

Също така, повечето кучета не са настроени към игра, когато се хранят. Въпреки че възпитаното куче не би трябвало да прояви агресия, това не значи че трябва да тормозите тогава животното ви. Когато кучето спи, също е по-добре да се въздържате от ласките, тъй като сега животното си почива и не иска да го безпокоите.

И не на последно място помнете, че прекалените ласки могат много да разглезят животните и след това да имате проблеми с възпитанието на кучето, затова е добре да намерите някаква златна граница и да се придържате към нея, когато галите кучето си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest