Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Правилната грижа за новородени кученца

Правилната грижа за новородени кученца

Грижа за новородени кученца

Раждането на кученцата е винаги радостно и много чакано събитие във всяко едно семейство и особено за най-малките. За да бъдат обаче новородените защитени и да се намират в комфортни за тях условия, всеки стопанин е длъжен да полага за тях необходимите грижи.

Грижи за новородените кученца първите дни след раждането

Малките се раждат слепи и глухи, но все пак благодарение на силните си инстинкти, още в първите си часове, след като са се родили те могат да намерят сами зърното на майката си, за да сучат. Природата е идеалната във всяко едно свое творение, но все пак вие е добре да сте подготвени и да сте запознати с основните грижи за новородените.

Самият процес на хранене на новородените кученца е идентичен при голяма част от бозайниците, а именно малките се прикрепват силно с устата към зърното на майката и с леки масажиращи движения на лапичките си способстват за това да получават повече кърма, като така няма риск да останат гладни.

Важно е да не забравите да сложите в първите часове новородените до майката, за могат да получат от така важните за имунната им система питателни вещества от първата кърма. В коластрата се съдържат множество полезни витамини, белтъци и редица други полезни вещества. Това способства за укрепването на имунитета на малките, като така те ще са силни и здрави.

Ако кучето е родило с цезарово сечение по медицински или други показатели, тогава в първите дни след раждането то ще има нужда от активна почивка и няма да може да се грижи за новородените кученца. Това значи, че вие ще се наложи да правите това вместо нея.

Така например трябва да масажирате коремчетата на новородените кученца няколко пъти на ден с помощта на мокра топла кърпа. Ако обаче забележите, че след възстановяването, кучето не проявява никакъв интерес към малките си и е апатично, тогава е възможно да има някакъв проблем след раждането. В този случай незабавно извикайте ветеринар, който да прегледа майката.

Какви са правилните грижи за новородени кученца

Много е важно да следите дали новородените качват нормално теглото, като ако забележите, че не могат сами да сучат и остават гладки, тогава ще се наложи да ги храните с пипетка или спринцовка на всеки 1, 5 часа. За целта изстискайте малко от майчиното мляко и го давайте на новороденото. В началото започнете с 1 милилитър, а след като то малко порасне, тогава увеличете дозата до 5-10 милилитра.

Имайте предвид че в първите дни след раждането си, новородените нямат топлорегулация. Това значи, че дори ако им е студено, те няма да започнат да треперят. Именно затова е важно да следите сами за температурата им и мястото, където сте ги сложи, за да се чувства новото потомство комфортно. Също така, добре е да ги слагате близко, така новородените ще се топлят вино.

Ако е по-студено от 28 градуса, тогава има риск да настинат, затова винаги се грижете за температурата в помещението, където се намират. След 3-та седмица можете да започнете постепенно да захранвате малките, като в началото им давайте само една нова храна, към която да свикнат. Постепенно можете да добавяте нови продукти в храненето на новородените кученца, като до към 5-6 седмица трябва да ги отучите от майчиното мляко.

Не забравяйте и за ваксинирането на кучетата, както и за редовните профилактични прегледи при ветеринар, които в този период са особено важни. Така ще може да се следи активно състоянието им, дали се развиват правилно, както и да се открие някакво кучешко заболяване, а също така при необходимост ще се направят нужните изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest