Рак при кучето

Рак при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ракът при кучетата за съжаление се е превърнал в доста често срещана патология сред животните, които са достигнали възраст 10 години. Статистиката показва, че злокачествените тумори се откриват при 30% от мъжките и 50% женските възрастните кучета. Новообразуваният могат да възникнат и при младите кучета, ако имат генетична предразположеност. Имайки предвид честотата на заболяването, собствениците на четириногите приятели е добре да са запознати с първите симптоми на рак при кучетата, за да могат навременно да потърсят медицинска помощ.

Видове рак при кучетата

При избора на лечение има значение, както причината за появата на тумора, така и вида на рака, а именно дали говорим за доброкачествено или злокачествено образувание. Правилната диагностика е от фундаментално значение, тъй като от нея зависи избора на лечение и последващата прогноза от него.

Доброкачественият тумор при кучетата обикновено не е опасен, тъй като има ясни граници, а също така туморът е разположен в капсулата, като един вид само изтласква съседните тъкани, но без да израства в тях. Расте бавно, не метастазира и не се появява отново при отстраняване от хирурга.

Злокачественият тумор е много опасен, тъй като се отличава с активен растеж, склонност към кървене, а също така много бързо могат да се получат метастази и като цяло заболяването има негативен ефект върху цялото тяло. Хирургичното отстраняване не винаги решава проблема напълно, тъй като раковите клетки могат да попаднат в лимфните възли и други тъкани и органи.

Симптоматика на рака при кучетата

Учените все още не са наясно, каква е точната етиология на заболяването и какви са предразполагащите фактори, които могат да доведат до това страшно заболяване при питомците. Един от тях е наследствения фактор, като останалите теории са по-скоро само предположения, но все още учените нямат единно мнение по въпроса.

Някои от признаците на рак при кучетата са:

Рак при кучето

- домашният любимец става апатичен, не се радва на игри и кучешки лакомства;

- кучето няма апетит;

- рязко намаляване на теглото, дори ако кучето се храни добре;

- повръщане при кучето, което може да е с примеси на кръв;

- диарията на кучето се редува със запек;

- от устата на кучето се появява неприятна миризма;

- нарушение на уринирането и дефекацията;

- кучето страда от задух, суха кашлица и започва да диша с отворена уста;

- коремът се увеличава;

- конвулсивни движения, кучето припада.

Това са така наречените общи симптоми на рак при кучетата, а има и такива, които са пряко свързани със самото новообразувание и неговата локализация. Именно затова, ако забележите поне един от горните симптоми, тогава веднага трябва да се обърнете към ветеринар, защото при рака всяка една минута е ценна и може да е решаваща. Именно ранната диагностика и правилното лечение е единственият начин за успех и висок шанс за възстановяване.

Диагностика на рака при кучетата

Злокачествените новообразувания също могат да бъдат открити в ранен етап в хода на обикновен рутинен превантивен преглед от ветеринарен лекар. Клиничните изследвания на кръвта и урината, както и промените в показателите им ще накарат специалиста да предпише допълнителни прегледи, за да се изясни точната причина, което може да спаси живота на кучето ви. Именно затова е толкова важно да посещавате редовно ветеринар, за да се извършват профилактични прегледи на вашия питомец.

Едни от най-използваните начини за диагностика е рентгена, ултразвуково изследване на органите и биопсията на засегнатата тъкан. С помощта на хистологичното изследване ще може да се разкрие вида на тумора, както и неговия произход. В някои случаи се използват методи като ендоскопия, ЯМР и КТ. Само след подобен подробен преглед ветеринаря ще може да избере най-добрата тактика за лечение. Също така ще може да се установи стадия на рака и какво е общото здравословно състояние на вашия домашен любимец в момента.

Рак при кучето

Лечение на рака при кучетата

Ако след прегледа при ветеринаря, диагнозата кучешки рак се е потвърдила, тогава трябва да се определи схемата на лечение, както и да се предприемат комплексни медицински мерки. Първо трябва да се вземе предвид вида на тумора, като ако е доброкачествен, тогава се прави операция за отстраняването му, за да се минимизира шанса да стане злокачествен.

Ако туморът е злокачествен, тогава е необходима комбинация от различни медицински методи като хирургично отстраняване на тумора, лъчева и химиотерапия. Избора на конкретната схема на лечение в този случай зависи до голяма степен от локализацията на тумора, неговия произход и стадия на заболяването. Ако рака при кучето е в нулев и първи стадий, тогава прогнозата е благоприятна, но само ако се извърши хирургично отстраняване на образованието. Ако обаче раковите клетки се открият в лимфните възли, тогава вече говорим за трети стадий на рака, като поради тази причина са възможни рецидиви на патологичния процес, както и появата на метастази. Някои видове тумори са устойчиви на химиотерапия и могат да бъдат лекувани само с лъчетерапия, докато други, напротив, са по-податливи на лечение с определени лекарства. Всичко това ще бъде взето предвид от лекуващия онколог при предписване на лечение на кучето.

Грижете се за четириногите си приятели и редовно ги водете на профилактични прегледи при ветеринар. Това е най-краткият път към ранното откриване на различни кучешки заболявания, които са много по-податливи на лечение в началните си стадии, включително и рака. Здравето на кучето е от голямо значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest