miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на кучето - от А до Я

Хранене на кучето - от А до Я

Хранене на кучето
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на здраво куче е основната грижа на всеки, пожелал да има домашен любимец на четири лапи. Основната максима е: щом не бихте сложили нещо в устата си, то не е удачно и за четириногия ви питомец. Културата на хранене излиза напред, когато човек си вземе куче, защото автоматично отговорността за още едно живо същество минава през привичките на собственика. Затова отговорното отношение към собственото хранене трябва да се обмисли и преразгледа, ако от неговото изпълнение зависи и домашният питомец.

Как да храним кучето си е въпрос, отговорът на който започва с уточнението на възрастта на животното. Тя определя трите основни компонента на кучешката храна- вид, качество и количество. Като всеки жив организъм, и лаещият ви приятел се нуждае от въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали. Те трябва да са балансирани, защото в противен случай това ще доведе до заболявания при кучето.

Хранене на новородено кученце

Най-добрата храна за новороденото кученце е майчиното мляко. Това важи с еднаква сила за хората и всички останали бозайници. Проведените изследвания са установили, че в кучешката кърма се съдържат: 8, 1 грама белтъчини, 9, 8 грама мазнини, 3, 5 грама захари, 0, 28 грама калций, 0, 22 грама фосфор, 120 килокалории енергия. Всичко това я прави незаменима за растежа на новороденото кутре.

Ако по някаква причина майката не може да кърми малкото си, то стопанинът на кучето трябва да поеме грижата за оцеляването на новороденото в най-критичния за него период от живота. Необходимо е изкуствено хранене на новороденото кученце, което да замени естествената храна на майката. Съществува разнообразие от адаптирани млека за новородени кученца и изборът не е труден. Важно е разтриването на коремчето след хранене, което да стимулира отделителните процеси. Около 40 дни след раждането кученцето се отбива. Това трябва да бъде изходната точка за определяне на времето, в което започва захранване с твърда храна.

Хранене на малко кученце

Кутрето е като малкото дете. Нуждае се от повече грижи и внимание, както и от по-често хранене с по-малка храна.

Мъничето изгражда в началните си месеци своята мускулатура и костна система и за целта в храната му трябва да присъстват белтъчините, витамините и минералите.

До 2 месеца кученцето се храни 4-5 пъти на ден и постепенно се приучва към различни видове храна. Този процес е необходимо да бъде постепенен, защото неговата храносмилателна система още не е добре развита и се получават нежелани реакции.

Кучешки храни

В първите месеци гранулираната кучешка храна е достатъчна за мъничето. Може да се накисне с пилешки бульон или само с вода. Гранулите на пазара са съобразени с възрастта, породата и други особености на животното.

Малчуганът трябва да приема храна по-често от по-големите и затова дажбата му, разделена на 3-4 или 5 приема е добро решение.

С порастването се увеличава и апетитът на кученцето. Количеството на приеманата храна също трябва да се увеличи. На мъничето е необходима енергия, за да изгражда мускулната си маса.

Кученцето на 6 месеца се нуждае от почти двойно повече калории, отколкото когато е на 2 месеца. Затова порциите се увеличават постепенно до достигане на 1 годинка, когато вече стартира процесът на преминаване към храна за възрастни кучета.

Съвети за храненето на малко кученце

За да не се нарушава балансът в храненето на кучето никога не бива да се дават остатъци от храната на хората. Допустими са лакомства, ако не надвишават 10 процента от порциона за деня.

Не бива месото да се дава никого сурово. Те трябва да премине термична обработка, но в никакъв случай чрез пържене. Месото се вари, при което се унищожават бактериите и се премахва опасността от натравяне. Трябва да се провери за останали кости, които може да увредят зъбите или храносмилателната система на кучето.

Внимание: Отровни за кучето са храни като шоколад, лук и грозде, включително сушено. Те застрашават живота на домашния любимец. Бъдете бдителни за тези отровни храни за кучето.

До навършване на 2 години кутрето се нуждае все още от повече калории и затова преминаването към хранене за възрастни е добре да бъде по-продължителен.

Не давайте човешка храна на кучета

Малките кученца имат все още неукрепнал стомах и резките преходи от една към друга храна, в това число преминаване от мокра към суха, от една марка към друга или се променя формулата -от храна за малки към такава за възрастни, може да доведат до нежелани ефекти. При преход е добре да се смесва малко от новата със старата храна, за да привикне кутрето към нов тип хранене.

Много внимателно трябва да се определят и порциите, защото сухата храна е по-калорична от мократа, като и количеството изпита вода се увеличава или намалява в зависимост от вида храна.

Хранене на възрастно куче

Храненето на възрастното куче се определя от породата му, начина на живот и физическото му състояние. За да определим дали кучето е в добра физическа форма, то ребрата му не трябва да се виждат, но трябва да се напипват, тоест не бива да има слой мазнина. Талията му трябва да бъде добре очертана след края на гръдния кош, гледан отгоре. Не бива да се виждат мазни гънки при ходене.

Храненето на възрастното куче трябва да бъде балансирано и да съдържа нужните витамини, минерали, въглехидрати и протеини. Изборът дали храната да бъде мокра или суха е на собственика, но при всички случаи се гледа да бъде достатъчно балансирана, за да не бъде лишавано животното от нужните му хранителни вещества.

Както и при малките кутрета, кучешките лакомства не трябва да надхвърлят 10 процента от дажбата за деня, а човешката храна не е подходяща и за четириногия домашен любимец. Някои стопани дават човешка храна на кучето, но това може да е рисковано.

При хранене на кучето трябва внимателно да се подбере мястото. То е добре да бъде далече от всекидневния шум и движение в най-използваните помещения. Храната на кучето се поднася винаги в чиста купичка и на лесна за почистване повърхност. Най-добре подът да е с плочки, а ако купичката се мести лесно, на пазара има достатъчно постелки и купички, които премахват това неудобство.

Мократа храна при поднасяне е добре да бъде със стайна температура. Тя обикновено се разваля по-бързо и затова съхранението дори в хладилник не бива да е повече от 24 часа.

Сухата храна обикновено се хруска от кучето и това му удоволствие не бива да се отнема, но ако домашният питомец предпочита по-мека храна, или има медицински показания за прием на такава, тя може да се навлажнява преди поднасянето.

Не поднасяйте храната на кучето веднага след физически упражнения. Това може да доведе до подуване или превъртане на стомаха при кучето, което е опасно за живота на животното.

Полезни храни за кучета

Полезни плодове за кучета

Кучетата се хранят предимно с месо. Такава е представата на болшинството хора за тези домашни любимци. Да, кучетата обичат месо, но това съвсем не значи, че могат и трябва да се хранят само с това.

Зеленчуците са полезни за кучето, както и при хората. С помощта на зеленчуците се набавят повечето от необходимите витамини, а те са в основата на доброто здраве на домашния питомец.

Морковите са подходящ продукт, който да се дава на кучето, защото му осигурява витамини А, С и К, а бета каротинът поддържа доброто зрение. Давайте и по малко моркови на кучето.

Плодовете също могат да намерят място в здравословната диета на на кучето, след проверка дали не съдържат вредни или дори опасни за кучето компоненти. Трябва да сте наясно кои плодове са полезни за куче.

Кокали на кучето

Кокалът е символ на кучешката храна. Някога се е смятало, че това е достатъчно, за да се нахрани това животно. Днес вече е ясно, че кокалът не е подходящ за стомаха на четириногия приятел на човека. Дори стомашните сокове не могат да разтворят кокал, а твърдите частици може да наранят стомаха. И тъй като кучето се радва на кокал, то това най-добре да бъде продукт от пресована кожа. Той ще послужи за игра и ще има ефекта на четка за зъби за кучето.

Имайте предвид, че при хранене на куче трябва да се има предвид не само неговата възраст, пола му, това дали кучето е кастрирано. Породата също изиграва роля. Има предразположени към затлъстяване кучета. Сред тях са: бигъл, лабрадор, йоркширски териер, булдог, боксер, дакел, голдън ретривър, ротвайлер, английски мастиф, мопс, басет, чихуахуа. За да сте сигурни, че храните правилно своето куче, непременно се консултирайте с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest