Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Породи котки с къдрава козина

Породи котки с къдрава козина

Котки с къдрава козина

Независимо дали са породисти или не, котките се характеризират с голямо разнообразие от цветове на котешката козината. Има късокосмести котки, дългокосмести котки, както и такива със средна дължина на косъма си. Чували ли сте обаче, че има къдрави породи котки. Ето кои са те.

Корниш Рекс

Корниш рекс е котка с къдрава козина

Тази порода, която се появява за първи път в Англия около 50-те години на миналия век, е с мускулесто тяло и много дълги крака. Козината на котката е къса, но освен че самата тя е къдрава, са накъдрени и мустаците на Корниш Рекс. Първото известно къдраво коте, което се е родило в най-обикновено котило впоследствие се кръстосва със собствената си майка (природата това не е никакъв прецедент) и резултатът е котило, в което всички котенца са с къдрава козина.

Има два интересни факта, свързани с Корниш Рекс. Първият е, че самите котки от тази порода имат специфичен мирис, който често се определя като този на сиренето. А вторият е, че при чифтосване на Корниш Рекс с Девон Рекс (също котки с къдрава козина, за които ще ви разкажем в долните редове), котетата от котилото се раждат с изправен косъм.

Девон Рекс

Девон рекс има къдрава козина

Произхода на тази порода също е от Англия и отново в края на 50-те години на миналия век. Котките от тази порода имат огромни очи и уши. Характерното при тях е, че имат леко "налудничава" поглед, което изглежда притеснително, но истината е, че са изключително интелигентни котки. Някои от тях дори могат да бъдат научени да изпълняват номера или команди.

Селкирк Рекс

Къдрава козина на котка

Тези котки са с много масивно тяло и можем да ги причислим към едрите породи котки. Разпространени за из всички части на Канада и САЩ, където са познати и като котка-овца. Защо ли? Именно заради къдравата козина на котките, която изисква много внимание от страна на собствениците им. Докато дългокосместите представители на породата изискват ежедневно разресване, то при ежедневно разресване козината на късокосместите Селкирк Рекс може да се стигне до нейното изправяне. С което ще се загуби очарованието на породата.

Котка Ла Перм

Ла перм е къдрава котка

Характерното за този вид къдрави котки е, че те се раждат с напълно нормална права козина, а някои от тях се раждат дори без козина. Тя пораства по-късно, като истинското ѝ закъдряне може да се случи чак когато котката достигне 2-3 годишна възраст. Макар и рядко, има котки Ла Перм, чиято козина никога не се накъдря. Дори и котките от тази порода да нямат типичния за тях "рошав" вид, те са много интелигентни, любознателни и верни.

Това бяха няколко породи къдрави котки, които са повече от очарователни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest