Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Дирофилария при кучетата

Дирофилария при кучетата

Дирофилария при кучетата
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

Дирофиларията при кучетата е опасен червей, който може да доведе дори до смъртта на животното. Тези паразити, живеят в сърцето, белите дробове и свързаните между тях кръвоносни съдове и причиняват дирофилариоза. Често са причината за появата на сърдечна недостатъчност и увреждането на жизненоважни органи.

Симптоми на дирофилариоза при кучетата

През първите 6 седмици от проникването в организма кучешките паразити се развиват и не са налични никакви симптоми, както и не е възможно да се открият. Причината за това е отсъствието, на каквито и да било признаци. Възможно е да бъдат открити само ако личинката попадне в кръвоносната система и стане причина за болезнени състояния:

- Проникването на нематодите в артерията на крайниците може да бъде придружено от куцане при кучето или гърчове;

- Контактът с очите води до увреждане на зрението и слепота при кучетата.

Към характерните симптоми на кучешка дирофилариоза в началото е промяна в поведението на кучето (апатия), като заедно с това то може да започне да кашля и да избягва физическите натоварвания. С натрупването на паразити в тялото се проявява и следната симптоматика:

- Застойна сърдечна недостатъчност;

- Кучето кашля кръв;

- Припадъци;

- Отслабване;

- Хронична кашлица;

- Недостиг на въздух;

- Непоносимост към физическо натоварване;

- Атаксия;

- Загуба на зрение;

- Промени в настроението;

- Крампи.

При попадането в кръвоносната система червеите могат да предизвикат блокиране на движението на кръвта. В резултат на това е възможна появата на хематоми, както и развитието на различни болести на сърцето.

Дилофилария е червей, който причинява дирофилариоза

Диагностиката на дирофилариоза се извършва с помощта на следните методи:

- Микроскопско изследване на кръвта;

- Антигенен тест;

- Рентген.

Лекарите могат да открият движението на паразитите в кръвта, но това не може да покаже степента на поражението на вътрешните органи, както и да се сметне количеството на червеите при кучето. Антигенен тестът позволява да се намерят в кръвта вещества, които се отделят от репродуктивните органи на възрастните женски. Това може да се направи и с помощта на извършването на рентген. На снимката ще се виждат артериите на белите дробове, дясната страна на сърцето, а също така наличието на възпалителен процес на тъканите.

Сърдечните червеи възпрепятстват и понижават синтезата на хемоглобин. В някои случаи може да се получи хиперкалциемия, като с помощта на рентгеновата снимка ще може да се открие своевременно възпалителния процес на периферната страна на белите дробове. Изследването на фекалиите е малко ефективен способ за диагностика при тези паразити, тъй като яйцата им не присъстват в изпражненията.

Лечение на дирофилариоза при кучетата

Преди началото на лечебните мероприятия се извършва пълно изследване на сърцето, черния дроб и бъбреците на кучето. Това е важно, за да може да се открият наличните патологии и да се оцени степента на натоварване на органите по време на медикаментозната терапия. Етапите на лечение при дирофилариоза при кучетата са:

- Отначало се стабилизира общото състояние;

- След това се унищожават паразитите;

- Предприемат се лечебни мероприятия по отстраняването на страничните ефекти;

- Контролира се лечебния процес с помощта на повторни изследвания.

Лечение на дирофилария

Премахването на последиците от паразитите ще се елиминират след като организмът се изчисти изцяло от тях. Ако по време на дирофилариоза са се развили някакви патологии на сърцето или белите дробове, тогава те също ще бъдат лекувани.

По време на лечебния процес е важно кучето да си почива повече, както и да се храни много здравословно. Така ще може да се подпомогне възстановяването на организма и да се съкрати времето за лечение.

Ако забележите, че питомецът ви се държи странно, тогава е желателно да посетите ветеринар и да се направи пълно обследване на кучето. Дори и на вид животното да изглежда здраво, това не отменя важността на профилактичните прегледи, с които могат да се открият редица патологии в начален етап и така да се минимизират усложненията за организма.

В този случай профилактиката е също особено важно мероприятие, тъй като дирофиларията е много опасна и може да причини смъртта на кучето, ако не се предприеме навременно лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest