Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Чести грешки при отглеждането на хамстери

Чести грешки при отглеждането на хамстери

Отглеждане на хамстери
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Често хората си вземат хамстер за домашен любимец, защото тези малки животинки са доста лесни за отглеждане. Заемат малко място, а да се грижите за хамстер е истинско удоволствие.

Въпреки че не се изискват никакви особени умения при отглеждането на хамстери, някои хора не успяват да се справят. Причината е, че подхождат грешно към домашния любимец.

Ето чести грешки при отглеждането на хамстери:

1. Отглеждане на мъжкия и женски хамстер в една клетка

Някои неопитни стопани, вземайки си хамстери за домашни любимци, решават да спестят място, като така започват да ги отглеждат в една клетка, мислейки си и че така ще им е доста по-весело и забавно.

Не бива обаче да прибързвате с изводите, тъй като на първо място така много скоро женската може да забременее и да се наложи да мислите, какво да правите с хамстерите бебета. Ако не сте готови за това, тогава е по-добре да не ги слагате в една клетка.

Хамстерите не са социални животни, затова те се чувстват по-комфортно, ако са сами. За да не им е скучно, можете да им сложите различни играчки за хамстери, като например колело, лабиринт и други.

2. Използването на неподходящи пълнители в клетката

За да имат щастлив хамстер стопаните трябва да използват правилните пълнители за клетките.

Така например не можете да използвате пълнители за котешка тоалетна, вестници или вата, тъй като те не са подходящи. В идеалният си вариант е добре да сложите за пълнител на клетките им сено, дървени стърготини, целулозен пълнител или дървени пелети.

3. Неправилно хранене на хамстера

Преди да решите да си вземете гризач за домашен любимец, трябва да се запознаете добре как да се грижите за него, но и с какво може да храните хамстер. Така например забранени храни за хамстери са: зеле, мляко, чесън, лук и екзотични плодове.

Неправилно избраните продукти могат да станат причината за проблеми с храносмилателния тракт на хамстера, както и да травмират неговия нежен организъм.

Морковите са идеален вариант, тъй като хамстерите много ги обичат, но и така ще могат да изпилят зъбите си, тъй като в противен случай могат много да израснат и да станат проблем.

4. Непознаване на заболяванията при хамстерите

Всеки отговорен стопанин е длъжен да познава симптоматиката на едни от най-разпространените болести при хамстерите, защото именно профилактиката е най-доброто лечение.

Своевременната намеса на ветеринарите при заболяванията може да спаси живота на хамстерите и да се минимизират възможните усложнения. Важно е да обръщате внимание и на поведението на хамстера, тъй като това е един от признаците, че нещо със здравословното му състояние не е наред. Причина за безпокойство са: апатията, прекалената активност, липсата на сън или апетит.

5. Отглеждането на хамстер в много малка клетка

Тъй като тези животни прекарват целия си живот в клетката, важно е тя да е комфортна и удобна за любимеца ви.

Грижи за хамстер

Може би на пръв поглед ще ви се стори, че хамстерите са много мързеливи животни и нищо не правят, но това не е така. Те са активни обикновено през нощта, а тогава вие спите и можете дори да не забележите игрите им. За да се чувства добре, гризача има нужда от достатъчно място.

6. Липсата на играчки за хамстера

Хамстерите обичат да се забавляват и да се занимават с нещо. Именно затова е много грешно да не се погрижите за това те да имат свое кътче, където ще могат да изразходват енергията си. Можете да им сложите например колело или пък да им направите сами лабиринт. Бъдете уверени, че така вашия гризач ще се забавлява много и няма да скучае.

7. Прекалено честото къпане на хамстера

Хамстерите са много чисти животни по природа. Те постоянно се мият и е доста сложно дори и в природата да видите мръсен гризач. Това значи, че не се налага да ги къпете често, а освен това така те могат да настинат много лесно и да се разболеят, като това в определени случаи може дори да е фатално.

Ако все пак животинката се е изцапала и се налага да я изкъпете, тогава направете това максимално бързо. Водата трябва да е топла, както и да се погрижите за това да няма течение в апартамента. Веднага след водната процедура избършете хамстера с кърпа и го изсушете.

8. Оставяне на хамстера без надзор

В никакъв случай не правете тази грешка при отглеждане на хамстер, тъй това е травма, опасна за гризача. Хамстерите също така са големи лакомници и могат да изядат нещо вредно за тях, както и банално да се задавят с някакъв предмет. Хамстерите могат да влязат също така на различни неподходящи и небезопасни места, а вие да не можете да ги намерите. Тези животинки са много бързи и е важно да ги наглеждате постоянно, за да не се случи някакъв инцидент.

9. Липсата на хигиенни грижи

Въпреки че хамстерите са много чистоплътни, това не значи че може да очаквате те сами да си почистят клетката. Всеки отговорен стопанин трябва да следи за чистотата на дома им, както и да сменя често водата, пълнителя и да маха остатъците от храната, с които може да се натрови гризача.

10. Нездравословно хранене на хамстера

Въпреки че пълните хамстери изглеждат много сладки, това е опасно за здравето им. Излишните килограми много натоварват костите и ставите, като именно затова за тях правилното хранене е особено важно.

Спазвайки тези лесни правила за отглеждане на хамстера и ще се радвате на здрав и пъргав любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest