miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Признаци, че кучето ви скучае много

Признаци, че кучето ви скучае много

Признаци, че кучето скучае много
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Колкото и да ви се струва странно, но кучетата скучаят, ако няма какво да правят, или банално вие не им обръщате достатъчно внимание. Има обаче и добра новина, а именно че има как да разпознаете това състояние на любимците ви, но и да им помогнете, за да са отново щастливи, весели и игриви.

Какво представлява скуката?

Когато на човек му е скучно, то неговото внимание се разсейва и той трудно се съсредоточава на нещо. Съществува също така екзистенциална или хронична скука. Тези, които са предразположени към нея, имат ниски нива на допамин в сравнение с другите хора. Това вещество се произвежда в мозъка, давайки ни чувство на удовлетворение, когато правим нещо. Ако се изработва в малки количества или ако рецепторите на мозъка го харчат прекалено бързо, тогава настъпва и чувство на скука.

Животните, подобно на хората, също могат да скучаят. Това състояние обаче не може да се изследва просто така, тъй като учените не могат да попитат животното дали им е скучно, за да направят в този момент конкретното изследване. Именно затова днес се използват специалните индикатори, които измерват активността на мозъка и фиксират поведението.

Прието е да се смята, че животните изпитват скука, която е свързана с отсъствието на външни стимули. Така например котките и кучетата също са способни да изпитват това чувство, ако живота им минава прекалено монотонно и не е наситен с различни събития, както и ако не обръщате достатъчно внимание на питомеца си.

Все още обаче не е доказано дали кучетата могат да изпитват екзистенциална или така наречената хронична скука. Според Франсоаза Уелс Фелдер скуката при животните трябва да се разбира като физиологичен отговор, а не като когнитивно преживяване.

Скучаещо куче

Признаци, че кучето ви скучае много

Скучаещите кучета са по-апатични и в същото време силно реагират на външни дразнители. Те не могат да се отпуснат изцяло, като заедно с това не са много активни. Могат да изследват обстановката, но няма да се искат да се задържат дълго време на новото за тях място.

Кучетата, които скучаят много, могат просто да стоят в неудобна за тях поза, чакайки нещо да се случи. Те са апатични, напрегнати, безпокойни, тревожни и враждебно настроени. Съвкупността от всички тези признаци говори за това, че на вашето куче му е много скучно.

Учените предполагат, че продължителната скука при кучетата може да стане хронична, като тогава за животното е характерна безпомощността и депресията. В допълнение към гореспоменатите поведенчески прояви, скуката се проявява и в стереотипи, а именно в привидно безсмислени повтарящи се действия (например ходене в кръг, близане на лапите и други).

1. Стереотипни движения;

2. Обективна активност, която системно възниква в отговор на неадекватни стимули;

3. Безпокойство при кучето;

4. Кучето е агресивно;

5. Обща апатия при кучето;

6. Продължителна неподвижност (включително продължително седене);

7. Празен поглед.

Ако кучето спи по цял ден, може да му е скучно

Първите четири признака свидетелстват, че кучето все пак се опитва да се справи с недостатъка на стимулация, докато последните три показват това, че кучето се е предали един вид. Във всеки един случай обаче подобно поведение не е характерно за здравия любимец и не отговаря на неговите поведенчески потребности. Физиологично отсъствието на външна стимулация при бозайници е свързано с понижено съдържание на кортизол и норепинефрин („хормоните на стреса“), като това състояние е характерно именно при хроничния стрес. Това е парадоксалният характер на скуката при кучетата: животните, от една страна, не изглежда да изпитват остър и хроничен стрес, но с течение на времето се появяват всичките му признаци - както поведенчески, така и физиологични.

Обучението, игрите с кучето ви ще помогнат на питомеца ви да се справи със скуката и да се чувства отново щастлив. Обичайте, грижете се за кучето и обръщайте достатъчно внимание на любимците си, защото те не са просто плюшена играчка, но също така са голяма отговорност. Вашият домашен любимец е живо същество, което също се нуждае от вашето внимание и ласки, за да се чувства щастливо кучето.

Важно е да следите поведението на кучето. По този начин ще сте сигурни, че му предоставяте най-добрите грижи. А и ще реагирате бързо в случай на кучешко заболяване или някаква нередност.

Ако все още нямате кученце и искате да направите някое щастливо, разгледайте тези обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest