Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко години живеят кучетата от породата Коли?

Колко години живеят кучетата от породата Коли?

Колко години живеят кучетата от породата Коли

Общата продължителност на живот на кучетата средно е между 10 и 20 години, като огромно влияние върху него оказват правилните грижи за любимците, както и здравословното хранене на кучето. Особеностите на самата порода също са важни. Така например едрите породи кучета средно живея около 10-12 години, докато малките - 17-18.

Колко години живеят кучетата от порода Коли?

Средната продължителност на живот на порода Коли е 15-20 години, но е важно винаги да се грижите добре за тях и да ги храните балансирано. Профилактиката е също важно мероприятие, за да може кучето ви да е здраво и да живее дълго. Трябва да се грижите за Колито отлично. Редовните прегледи при ветеринар оказват пряко влияе на това, колко дълго ще живее кучето от породата Коли, тъй като така ще могат на ранен етап да бъдат открити различните кучешки заболявания.

От какво зависи продължителността на живот на породата Коли?

1. Правилно лечение и профилактика

Ако редовно се грижите за тях и ги водите на профилактични прегледи във ветеринарна клиника, тогава вероятността от появата на хронично заболяване при породата Коли ще се сведе практически до нулата. Ежедневните ваксинации също са много важни, тъй като те ще предпазят организма от различни инфекциозни заболявания.

2. Стресови състояния

Породата Коли е много привързана към стопанина си. Ако вие не обръщате внимание на кучето ви, спрете да излизате и да играете с него, тогава това може да доведе до депресия при кучето. От друга страна, стресът при домашните любимци е предразполагащ фактор към развитието на различни сърдечни заболявания.

3. Генетична предразположеност

Съществуват различни заболявания, към който дадена порода може да е предразположена. Така например Коли се отличава с естествено доброто си здраве. Въпреки това съществуват определи заболявания, към които кучето е предразположено:

- Психични разстройства;

- Дисплазия;

- Остеохондроза;

- Заболявания на ушите на кучето и очите;

- Възрастови изменения в малкия мозък.

Продължителността на живот на кучетата от породата Коли

4. Ветеринарни грижи

Навременната кастрация на кучето или стерилизация ще може да предпази домашния любимец от появата на сериозни заболявания, включително кучешки рак. В допълнение, животното трябва да бъде редовно ваксинирано и да е направена обработка против паразити при кучето.

5. Анатомични особености

Здравните проблеми на кучето също са свързани с анатомичните особености на отделната. Например, породата Коли често страда от дисплазия, остеохондроза, заболявания на ушите и очите.

6. Здравословно хранене

Храненето на Колито ви трябва да е балансирано. Така например е забранено да им давате храната от масата ви, тъй като има различни подправки. Има човешки храни за кучета. Но и опасни храни за кучетата. Ако редовно правите тази грешка, то това може да доведе до проблеми с черния дроб или стомашно-чревния тракт, като това съответно да съкрати продължителността на живот на Колито ви.

7. Размер на кучето

Този фактор също влияе на дълголетието му. Големите породи средно живеят около 10-12 години, докато малки кучета живеят около 17-18 години. Разбира се, че това не е писано правило, а зависи и от много други фактори.

Глупаво е да си мислите, че ако едно куче живее цял живот вързано на верига, то тогава то ще бъде щастливо и ще изживее дълъг живот. Кучетата от всяка порода трябва да имат редовно физическо натоварване. Освен това е важно да защитите питомците си от възможните здравословни проблеми, а именно като ги водите на редовни профилактични прегледи при ветеринар. Именно достойните медицински грижи са един от много важните фактори, които оказват пряко влияние на продължителността на живот на породата Коли. Не по-малко важно е и да се отнасяте с уважение към кучето ви, както и да го обичате много.

Здравословният живот на нашите кучета зависи не само от характеристиките на породата. На първо място, това зависи от нас! От нашите грижи, любов и обич. Именно затова е важно да се грижите винаги отлични за кучето ви, да го водите на ветеринар на профилактични прегледи и да го храните здравословно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest