Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на Той Пудел

Съвети при хранене на Той Пудел

Съвети при хранене на Той Пудел
Снимка: pixabay.com
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Породата Той Пудел прилича повече на истински плюшени играчки, които са безумно мили и сладки кучета. Ако и вие сте решили да си вземете такъв домашен любимец, тогава е важно да се запознати предварително с това как трябва да ги храните здравословно. Правилният рацион е изключително важно условие, ако искате вашите питомци да бъдат здрави, силни и активни.

Основни правила при хранене на Той Пудел

- Хранете кучето винаги по график и в определено за това място. Малките до 3 месеца трябва да се хранят 5-6 пъти в денонощие, а след това - 4 пъти на ден. Когато пудела е на възраст 6-12 месеца храненето става 3 степенно, а след това вече преминава на 2 пъти на ден;

- Купичката с кучешката храна трябва се намира на нивото на гърдите;

- Не трябва да учите любимеца си да моли за храна, докато се храните;

- Ако Той Пуделът не е единствения питомец в дома, тогава трябва да се хранят от различни купички;

- След хранене трябва да измете купичката им и да я почистите;

- Постоянен достъп до чиста и свежа вода;

- Не бива да смесвате млечната храна с месото.

Видове хранене

Ако сте се спрели на натуралното хранене на кучето, тогава е важно да знаете как правилно да им приготвите полезна и здравословна храна. Запасете се и с търпение, тъй като не всички кучета веднага с желание ще искат да ядат храна различна от месото. Добре е да им давате витаминни комплекси, за да може така да запълните липсата на някои хранителни вещества. Сред разрешените и полезни продукти са:

1. Месо

Важно е да им го нарежете на дребно, а не да им го давате на големи парчета. Ежедневно можете да им давате пуешко, говеждо, пилешко и черен дроб. На малките кученца можете да им давате месни продукти след 2-3 седмица.

2. Яйца

Допустимото количество - две на седмица. Не бива да надвишавате тази норма, тъй като това може да е опасно за кучето и да доведе до появата на алергия към този продукт.

3. Кефир, мляко, извара или домашно кисело мляко

Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Можете да им давате сурово мляко в количество 0, 1-1 литра на ден. Освен това, за тях е много полезно да им давате калцинирана извара. За да я приготвите, вземете половин литър мляко, кипнете го и сложете 1 супена лъжица калциев хлорид в него. След като се сгъсти, прецедете получената маса през тензух.

4. Каши

Те могат да са от елда, ориз, просо, овесени ядки, като можете да не изхвърляте водата от варенето, защото е полезна за тях. Можете да давате кашите само на големите кучета, но не и на малките.

5. Риба

Можете да ги храните с рибни продукти, но не по-често от 3 пъти на седмица. Морската и речна риба трябва да се свари, а също така да махнете мазната кожа и костите.

6. Плодове и зеленчуци

Изборът ви за хранене на Той Пудела в това отношение е доста богат: домати, зеле, краставици, цвекло, тиквички, ябълки, моркови. Обикновено се търкат на ренде или се режат на малки кубчета.

7. Зеленина

Това може да са листа от глухарче, коприва, спанак, копър и други подобни зеленчуци от градината. Можете да ги добавите към храната или да ги давате отделно.

Едно възрастно куче има нужда от следното количество хранителни вещества на 1 килограм тегло:

- Протеини - 4–5 г

- Минерални соли - 8-10 г

- Въглехидрати - 12-15 г

- Витамини: PP - 10 mg, A - 1–5 mg, C - 10 mg, B - 2–3, 5 mg;

- Мазнини - 1-2 г

Препоръчително дневно хранене на Той Пудела:

Куче от породата Той Пудел
Снимка: pixabay.com

- Зърнени храни - 200 г

- Плодове, зеленчуци - 150 г

- Месо - 200 г

- Млечни продукти и мляко - 100 г

Забранени храни за Той Пудел

Всеки един отговорен стопанин на куче ще дава само полезна храна на Той Пудела си и ще избягва вредни храни за кучета, и могат да причинят храносмилателни проблеми. Към забранените храни за Той пудела се отнасят следните:

- Сладко;

- Грах;

- Бисквити;

- Шоколад;

- Агнешко;

- Пушени меса, кисели краставички, мариновани храни;

- Мазно месо;

- Бобови храни;

- Сол и подправки;

- Лук, орехи и мед;

- Грозде и стафиди;

- Сливи;

- Кайсии;

- Пресен хляб, тестени изделия;

- Свинско месо;

- Соя.

Подсладителите са особено опасни за Той Пудела и въпреки че медът е много полезен, той е забранен за тази порода, защото може да предизвика алергична реакция. Неправилното хранене на кучето като цяло води до редица метаболитни нарушения, затлъстяване при кучето и отит. Не бива да им давате и кости, защото това може да доведе до нараняване на стомаха.

Спазвайте тези насоки и препоръки за хранене на Той Пудел, за да е винаги здрав и силен любимеца ви. Той Пуделът е много любвеобилна и дружелюбна порода, но е важно да се грижите правилно за него и да му давате само полезна и здравословна храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest