Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Правилно хранене на йоркширски териер

Правилно хранене на йоркширски териер

Правилно хранене на йоркширски териер

Йоркширският териер е декоративна порода куче, която е много дружелюбна и весела, но и предана на стопанина си. Миниатюрното кученце не лае и няма никакъв специфичен аромат, затова тези любимци са отличен вариант и за отглеждането на куче в апартамент.

Въпреки това бъдещите стопани на тези питомци трябва да са запознати не само с характера, поведението, обучението и дресировката, но и с правилното хранене на йоркширския териер.

Грижите за тези животни и тяхното възпитание не са особено сложни. Важно е да имате предвид това, че тези кучета са доста свободолюбиви и имат съхранен ловен инстинкт. За да израсне питомецът ви здрав, вие трябва да можете да се грижите правилно за четириногия ви приятел.

Бъдете готови да го приучите към хигиенните навици от ранна възраст, за да нямате след това проблеми. Трябва да се погрижите и за всички ваксини и да посещавате редовно ветеринар за профилактични прегледи на кучето.

С какво да храните йоркширския териер?

Стопаните на тези сладки кученца трябва да решат сами с какво предпочитат да хранят йоркширския териер, а именно с готови сухи храни предимно или с натурална храна. Който и вариант да изберете, важното в случая е храната в рациона на любимеца ви е да е качествена, а менюто - балансирано и здравословно.

При храненето на малките е важно да използвате само висококачествени продукти и храни от премиум клас. Неправилно съставения подбор храни и меню може да стане причина за понижаването на имунитета, а също така да способства за нарушаването на ендокринната и храносмилателната система на животното. Независимо от типа на хранене, трябва да им осигурите и свободен достъп до винаги чиста и прясна вода.

Колко пъти на ден трябва да храните йоркширския териер

В зависимост от възрастта:

- 1-2 месеца - 6 пъти дневно;

- 2-3 месеца - 4-5 пъти дневно;

- до 6 месеца - 4 пъти на ден;

- до 8 месеца - 2-3 пъти дневно;

- след 8 месеца - 2 пъти на ден.

Захранването на малките става от 3-та седмица, като постепенно се увеличава порцията и към 6-8 седмица се стига до нормалната дневна норма. Сухите гранули пък трябва да се размекват в малко преварена вода в съотношение 1:3.

Хранене на йоркширския териер с натурална храна

Йоркширски териер

Ако сте решили да храните кучето ви и с натурална храна, тогава това трябва да стане постепенно и да започнете от ранна възраст на кучето (2-3 седмици). При едно хранене трябва да се дава само един продукт. Когато отнемете малките от майка им, можете да храните кученцата йоркширски териер 6 пъти на ден, а след 2-я месец можете да преминете към 4 хранения дневно.

Между храненията можете да им давате яйца, свежи плодове и ягоди, домашен йогурт и други. Млякото се изключва от рациона им, след като ги отнемете от майка им. Храната трябва да е свежа и не се препоръчва да готвите предварително. Мляко можете да давате само на бремените женски, като е по-добре да заложите на козето.

Позволени продукти за йоркширския териер

- месо;

- оризова или овесена каша;

- свежи или варени зеленчуци ( моркови, тиквички, аспержи, чушки, тиква, ряпа);

- зеленина ( магданоз, копър, листа на салати);

- варена морска риба;

- яйце (1 на седмица);

- растителни масла;

- домашен йогурт.

Забранени продукти за йоркширски териер

- свинско и мазни меса;

- тестени изделия;

- орехи;

- пушени продукти;

- шоколад;

- подправки;

- чай, кафе и други продукти, които съдържат кофеин;

- сурова речна риба;

- авокадо;

- сурови яйца;

- бобови култури;

- картофи.

Не е желателно да им готвите и много солена храна. Нормата им на потребление на тази подправка е не повече от 1% от общото тегло на порцията.

Яйцата пък могат да се дават само във варено състояние, за да не се допусне заразяването на питомеца ви с чревни инфекции. Добре е да им давате и различни витаминно-минерални комплекси.

Храненето на вашето куче йоркширски териер трябва да бъде не само вкусно за питомеца, но също така балансирано и здравословно. Ако се грижите правилно за четириногия ви приятел, тогава той ще може да се радва на крепко здраве и качествен живот, а отговорността за това е само във ваши ръце, затова никога не пренебрегвайте важността на правилното хранене.

Ако желаете да си вземете йорки, разгледайте тези обяви за йоркширски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest