Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на Той Пудел

Грижи при отглеждане на Той Пудел

Грижи при отглеждане на Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Мини представителите на породата пудел външно приличат повече на плюшена играчка, отколкото на истинско кученце. Отличават се с гъстата си козина, а екстравагантните прически и облекла, с които техните стопани често ги обличат, предизвикват възхищение и мила усмивка във всеки човек, който види тези сладки кученца. Ако обаче и вие сте решили да си вземете такъв домашен любимец, тогава е важно да сте запознати с това как правилно да се грижите за той пудел.

Грижи при отглеждане на Той Пудел

Лесно свикват с използването на домашната кучешка тоалетна, но е важно да запомните, че те трябва да се разхождат не по-малко от 2 пъти на ден. Въпреки малките си размерите, са много активни и обичат да бъдат извеждани на разходка. Трябва да къпете кучето 1 път на 1-2 месеца, докато ресането и поддържането на козината на пудела трябва да се случва всеки ден, тъй като тя лесно се оплита. Периодически е важно да проверявате състоянието на зъбите и ноктите на кучето.

Ето какво още включват обичайните грижи за той пудела:

1. Подстригване на Той Пудел

За тази цел ще трябва да се обърнете към специалисти (груминг) или да се научите сами да правите прическите на вашето куче. В интернет можете да намерите различни ръководства, за това как да направите сами прическата на питомеца ви, но имайте предвид че при тази порода това е сложно, тъй като козина им е доста гъста и ще се наложи да сте сръчни, за да сте доволни от резултата. Не е както при Йоркширски териер например.

2. Облекло за кучета

Грижи при отглеждане на Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Освен това от дрехи за кучета се нуждаят и малките кученца. В никакъв случай не ги извеждайте без кучешки дрешки, ако навън температурата е по-ниска от 10 градуса, като при минусови температури е по-добре въобще да не ги изкарвате. Също така, топлите дрешки, като например комбинезоните, са много по-хигиенични, тоест ако времето е мокро и кално, то козината им няма да се изцапа и няма да се наложи да го къпете.

3. Хранене на Той Пудел

Продължителността на живот на той пудела е средно между 15-18 години, но породата е много податлива на различни заболявания: проблеми със ставите, зъбите, дихателните пътища, епилепсия и храносмилателни разстройства. По-възрастните питомци могат също така да ослепеят, оглушеят, както и да загубят част от козината си или зъбите на кучето. Те са и много предразположени към кучешки диабет, като именно затова е важно да не ги храните със сладки неща.

Най-добрата профилактика срещу болестите при пуделите са редовните прегледи при ветеринар, активния начин на живот, а също така и здравословното хранене. В рациона на кученцата трябва да присъстват протеини, мазнини, витамини и минерали. Можете да ги храните, както със суха храна, така и да им давате различни натурални продукти: яйца, риба, месо и млечни продукти, зърнени храни, зеленчуци и плодове, кости. В никакъв случай не бива да ги храните само с месо.

Обичат да си хапват варено месо, което е нарязано на парченца, а също така и различни каши - елда, овесени ядки, ориз и просо. Можете да им давате и сухари. Обезателно в рациона им трябва да присъстват различни растителни продукти, като например моркови, зеле, домати, краставици, зеленина, плодове и други. Можете да ги режете и да ги добавяте към храната. Винаги трябва да имат достъп до чиста и свежа вода.

Грижи при отглеждане на Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Не бива да ги прехранвате, тъй като това обезателно ще има негативни последствия върху здравето на той пудела. Ако все пак кученцето има излишно тегло, тогава трябва да се разхождате по-често и да им давате по-малко каши и различни тестени изделия. Можете да им давате и малко орехи на ден, както и сушени плодове. В никакъв случай обаче не ги черпете с пушени меса, сладкиши, туршии, макаронени изделия, бобови растения, картофи, тлъсто месо и остри кости.

Трудности в отглеждането на Той пудел

Както при всяка порода и тази има своите минуси. Основната е отглеждането на кучето, а именно, че за да се грижите правилно за той пудела си, ще се наложи да влагате доста средства и време. Освен това, ако се държите с любимеца си като с жива играчка, то много скоро ще го разглезите и тогава той пуделът може да започне да ви създава много трудности с държанието си. Някои от кучетата често лаят много силно, а именно без видима причина, като това е признак на лошото възпитание на кучето.

Ако обаче се грижите правилно за домашния си любимец и го обучавате, тогава няма да имате сложности с отглеждането на питомеца ви. Старайте се да отделяте и време на той пудела и ще видите как това сладко малко кученце ще ви носи много щастие и усмивки в отглеждането му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest