Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Дългокосмести породи кучета

Дългокосмести породи кучета

Дългокосмести породи кучета

Кучетата с дълга козина идват в разнообразна гама от цветове и размери. Всяка порода има своите характерни черти и особености, както и здравословни проблеми или предразположения, които трябва да се вземат под внимание преди да си осиновите някой от тези дългокосмести домашни любимци.

Вижте известни породи дългокосмести кучета:

Афганска хрътка

Афганистанските хрътки са средни по размер кучета идеални за всяко семейство. Тежат между 22-27 кг и могат да порастат до 70 см височина. Тези кучета имат дълга козина, падаща по цялото тяло и къса къдрава опашка. Козината е най-често в черен, ръждив или кремав цвят.

Тези кучета обичат спокойния семеен живот и биха предпочели да си останат вкъщи през повечето дни. Афганистанските хрътки изискват обаче постоянно обучение, за да се държат прилично.

Комондор

Комондорите са големи кучета и на тях им трябва малко повече пространство за бягане и кучешки упражнения. Те могат да тежат между 36-45 кг и да стигнат 64-68 см височина. Цветът на козината им почти винаги е бял с малко изключения в черно или кафяво.

Тази порода е известна с това, че е лесна за дресиране, когато са още малки. Комондорите са особено интелигентни кучета и може да забележите, че мислят самостоятелно през повечето време.

Брадато коли

Брадато коли

Брадатото коли е средно голяма дългокосместа порода кучета, на която ѝ харесва спокойния семеен живот. Тежат между 20-24 кг и достигат височина 50-55 см. Косата на главата им пада през носа, а останалата козина виси покрай тялото. Козината им е обикновено бяла с примеси от черно, сиво или кафяво.

Брадатите колита се нуждаят от много внимание, така че колкото по-голямо семейството, толкова по-добре за кучето.

Йоркширски териер

Йоркширските териери са дребна порода кучета с дълга козина. Те тежат около 1.8-2.2 кг и могат да пораснат до около 20-22 см. Те имат лъскави, копринени, прави козини в рус и кафяв цвят, но се срещат и такива в бяло и черно.

Тази порода може да бъде трудна за дресиране и е много енергична през цялото време. Най-добре е да се държат на закрито заради малкия им размер и ще са им необходими много и различни играчки, за да не се отегчат и да почнат да правят бели.

Ши Тцу

Ши Тцу

Ши Тцу са кучета, отглеждани специално за компания. Те са малки кучета, които растат само до 22-25 см височина с максимално тегло 7 кг. Козината им може да е оцветена в различни плътни цветове или комбинации от цветове като бяло, черно, ръждиво, кафяво и русо.

Тази порода кучета е известна със способността си да скача. Ще трябва да вземете предпазни мерки, за да сте сигурни, че могат да достигат височки места, без да се излагат на опасност.

Лхаса Апсо

Лхаса Апсо леко приличат на Ши Тцу кучетата. Те са също малка порода и растат до 22 - 25 см височина и до 7 кг. Те имат дълга козина, която се влачи по земята и може да бъде в много цветове, които са предимно солидни нюанси на бяло, черно или сиво.

Лхаса Апсо кучетата не изискват много упражнения, така че една кратка разходка из квартала ще им е напълно достатъчна.

Плачеща Болонка

Плачеща болонка
Снимка: Wikipedia

Болонката е малка порода куче с дълга козина, която се влачи по земята. Те могат да тежат 1.3 - 4.5 кг и не растат по-големи от 25 см. Известно е, че козината им е като коприна на допир, а цветът й обикновено е бял. Болонката не пуска косми, което я прави перфектна за хора с алергии.

Тези кучета се нуждаят от къпане веднъж седмично, за да се поддържа козината на кучето чиста. Възможно е да имат петна от сълзене около очите, които изискват ежедневно почистване.

Хаванска болонка

Хаванската болонка е малка порода кучета, които са пълни с енергия и биха се чувствали най-добре в семейна обстановка. Те растат между 20-27 см на височина и тежат 3.5 - 5.8 кг. Козината им е изключително мека и при допир е като коприна. Цветът на кучето варира от бяло до черно или кафяво.

Тази порода се нуждае от дълги разходки, за да се поддържа във форма, или много игри всеки ден.

Померан

Помераните са много популярна порода дългокосмести кучета. Тежат между 1.3 - 3.1 кг и могат да достигнат до 30 см височина. Козината им е доста дебела и те са предразположени към обилен косопад. Цветове на козината могат да бъдат смес от бяло, сиво, кафяво, русо, ръждиво и черно.

Померан

Тази порода се отегчава лесно и ще се нуждае от много и нови играчки и разнообразие в местата за разходки.

Пули

Американският киноложки клуб твърди, че козината на кучетата от породата Пули се оформя естествено в шнурове с остаряването на кучето, но собствениците могат да изберат да ги разрешат в по-вълнообразна форма, ако предпочитат. Ако козината се остави в нейните шнурове, няма да е необходимо постоянно да се къпе кучето, а просто ще трябва да се отделят шнуровете един от друг, за да не се заплитат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest