miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да направим прическа на кучето?

Как да направим прическа на кучето?

Как да направим прическа на кучето?
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Ако имате куче с дълга козина, тогава със сигурност сте се питали дали можете да подстрижете любимеца си сами в домашни условия. За да се справите перфектно с оформянето на кучешката прическа, трябва да се подготвите за самия процес, както и да следвате някои простички насоки.

Подготовка

И така, козината на кучето не бива да е мокра. В противен случай може да нараните кожата на животното. Освен това подстригването на мокра козина може да развали машинката. Също така, трябва да разрешете кучето много добре преди да започнете. Ако кучето ви има много гъста козина, тогава може да използвате специални продукти като например гел. Трябва да премахнете и сплитанията, ако има такива.

За да срешете животното, може да използвате и специални инструменти, като например Furmaster, с чиято помощ ще можете лесно да премахнете излишната козина. Самото ресане трябва да става от корените към краищата. Важно е да помните, че ако правите всичко правилно и ако сте внимателни, то тази процедура не само, че няма да нарани кучето, но и ще му достави истинско удоволствие. Следва да измиете добре животното с кучешки шампоан и балсам. След като приключите с тези стъпки, може да продължите със самото подстригване на кучето.

Необходими аксесоари

Помощните инструменти, които могат да ви бъдат полезни в правенето на прическа на кучето, са доста различни. Всичко тук зависи от гъстотата на козината и нейната дължина - ножица, гребен, Furmaster.

Този набор е напълно достатъчен, за да се справите с подстригването и оформянето на прическата. Ако обаче искате да подстрижете кучето си много късо, тогава ви съветваме да си купите специална машинка за тази цел. Можете да изберете и по-евтините модели, тъй като дори и те ще ви свършат работа.

Ако планирате постоянно да подстригвате любимеца си сами, тогава може да си закупите и специален за целта стол, за да ви е по-удобно да правите това. Важно е да се чувствате удобно, за да не се тревожите че може да нараните кучето, както и да усетите че любимецът ви е спокоен и не го стресирате с процедурата.

Основни етапи на подстригването

Стъпки при оформяне на кучешка прическа

Условно този процес може да се раздели на два етапа. Първия е подготвителният - сресване, премахване на сплитанията и къпане на кучето. Следва да се избавите от цъфтящите връхчета, ако има такива. След това можете да пристъпите към подстригването на основните части от тялото на животното: уши, лапи, около носа. Като приключите с тези части, може да продължите с тялото на кучето.

Какво и как да подстригвате?

При този етап всичко зависи от целта ви, а именно дали искате да направите пълноценна прическа на кучето или просто да го подстрижете и да подравните козината. Във всеки случай, трябва да помните че всяко едно подстригване подразбира в себе си това, че ще се наложи да оформите козината на кучето и в по-деликатните области, а именно около носа или очите.

Имайте предвид, че около тези места следва да сте особено внимателни, тъй като там кожата е много деликатна. Козината в областта на стомаха може много лесно да се подравни с помощта на машинка, но тук трябва пак да внимавате много, за да не нараните зърната на животното.

С лапите всичко е индивидуално и като цяло в тази област е достатъчно само да подравните с ножици козината. Шията може да подстрижете с машинка, като тук е желателно тя да остане поне 20 мм дълга. Опашката подстригвайте според желанията ви. Повечето стопани харесват по-обемните и креативни фонтани от козина, докато други - по стилните и семли варианти.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, ако сте решили да подстрижете сами кучето и да оформите прическата му, е да усетите, че любимецът ви е спокоен и не е напрегнат. Само така ще можете да сте спокойни, а и резултатът ще бъде страхотен. Ако въпреки всичко изпитвате някакви притеснения, тогава винаги може да се обърнете към специалист, който да ви помогне с тази задача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest