Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Трябва ли да миете зъбите на котката си

Трябва ли да миете зъбите на котката си

Да се мият ли зъбите на котката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Трябва ли да миете зъбите на котката си? Да се ​​каже, че тази процедура е задължителна за котките, не е напълно правилно. Желателно е, защото при котките, както и при хората, възникват котешки проблеми със зъбите, венците и устната кухина.

Но котките не мият зъбите си в естествени условия? Разбира се, те не използват четки и пасти за зъби. Но в природата котките ловуват и, обърнете внимание, те ядат плячка си ведно с козината или перата и костите. И именно по този начин котките почистват и зъбите си.

А домашните котки ядат напълно различна храна.

Разбира се, не е необходимо да миете зъбите на котката си два пъти на ден, но веднъж седмично е напълно възможно да извършите една такава процедура.

Защо да миете зъбите на котката си?

Освен че ще отървете домашния си любимец от зъбен камък и неприятна миризма, миенето на зъбите помага да се избегнат много чревни заболявания, тъй като бактериите се унищожават.

Дори ако вашият домашен любимец яде твърда котешка храна или сурово месо - не пренебрегвайте почистването, това със сигурност няма да навреди. И за да определите честотата на процедурата, свържете се с ветеринарен лекар, той ще изследва животното, ще оцени състоянието на устната кухина и ще даде необходимите препоръки.

Някои котки изцяло се справят без тези процедури през целия си живот и доживяват до старост. Ако ветеринар не е предписал процедурата, преценете сами дали почистването е необходимо за профилактика.

Как да миете зъбите на котката си?

Нека миенето на котешки зъби започне в ранна възраст

За да може животното спокойно да възприеме тази процедура, струва си да свикне с нея от ранна възраст. Но ако си имате работа с възрастна котка, не трябва да се отказвате.

Вариант първи е да отидете във ветеринарната клиника, където лекарите ще извършват лазерно или редовно миене на зъбите на котката.

Вариант втори - можете сами да измиете зъбите на котката ви.

Ще ви трябват: Мека детска четка; Прах за зъби (без аромати и оцветители, можете да ползвате и сода за хляб).

За да не избяга котката и да не ви ухапе (а е малко вероятно да се зарадва на вашето начинание), извършете процедурата заедно с още някого, ако това, разбира се, е възможно. Единият от вас трябва да държи държи котката за предните лапи, а другият с леки движения, почти без натиск, да измие котешките зъби.

Но помнете, че миенето на зъбите на котката е много деликатна процедура и не ви препоръчваме да го правите, без да сте се консултирали с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest