Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Трябва ли да миете зъбите на котката си

Трябва ли да миете зъбите на котката си

Да се мият ли зъбите на котката

Трябва ли да миете зъбите на котката си? Да се ​​каже, че тази процедура е задължителна за котките, не е напълно правилно. Желателно е, защото при котките, както и при хората, възникват котешки проблеми със зъбите, венците и устната кухина.

Но котките не мият зъбите си в естествени условия? Разбира се, те не използват четки и пасти за зъби. Но в природата котките ловуват и, обърнете внимание, те ядат плячка си ведно с козината или перата и костите. И именно по този начин котките почистват и зъбите си.

А домашните котки ядат напълно различна храна.

Разбира се, не е необходимо да миете зъбите на котката си два пъти на ден, но веднъж седмично е напълно възможно да извършите една такава процедура.

Защо да миете зъбите на котката си?

Освен че ще отървете домашния си любимец от зъбен камък и неприятна миризма, миенето на зъбите помага да се избегнат много чревни заболявания, тъй като бактериите се унищожават.

Дори ако вашият домашен любимец яде твърда котешка храна или сурово месо - не пренебрегвайте почистването, това със сигурност няма да навреди. И за да определите честотата на процедурата, свържете се с ветеринарен лекар, той ще изследва животното, ще оцени състоянието на устната кухина и ще даде необходимите препоръки.

Някои котки изцяло се справят без тези процедури през целия си живот и доживяват до старост. Ако ветеринар не е предписал процедурата, преценете сами дали почистването е необходимо за профилактика.

Как да миете зъбите на котката си?

Нека миенето на котешки зъби започне в ранна възраст

За да може животното спокойно да възприеме тази процедура, струва си да свикне с нея от ранна възраст. Но ако си имате работа с възрастна котка, не трябва да се отказвате.

Вариант първи е да отидете във ветеринарната клиника, където лекарите ще извършват лазерно или редовно миене на зъбите на котката.

Вариант втори - можете сами да измиете зъбите на котката ви.

Ще ви трябват: Мека детска четка; Прах за зъби (без аромати и оцветители, можете да ползвате и сода за хляб).

За да не избяга котката и да не ви ухапе (а е малко вероятно да се зарадва на вашето начинание), извършете процедурата заедно с още някого, ако това, разбира се, е възможно. Единият от вас трябва да държи държи котката за предните лапи, а другият с леки движения, почти без натиск, да измие котешките зъби.

Но помнете, че миенето на зъбите на котката е много деликатна процедура и не ви препоръчваме да го правите, без да сте се консултирали с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest