miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за козината на пинчера

Грижи за козината на пинчера

Искате ли пинчер с красива козина?
Ръкавица за разресване и събиране на косми-35%
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
6.50 лв.
Виж ››

Има много дългокосмести породи кучета, което създава големи проблеми за собствениците им с почистването на безбройните падащи косми навсякъде у дома.

Разбира се, това не е пречка те да бъдат обичани. От друга страна, ако сте алергични към кучета или пък нямате време и сили да се справяте с един дългокосмест любимец, малките четириноги симпатяги от породата пинчер са тъкмо за вас.

Тези дребни приятелчета се отличават с къса, лъскава и гъста козина, която по правило е здрава и не е податлива на опадване. Цветът е черен, кафеникав, златист или жълт, а понякога с червеникави или сивкави оттенъци.

При здравите пинчери козината не изисква кой знае какви усилия за поддръжка. Редовните грижи за козината на кучето опират до разресване и изчеткване поне веднъж на няколко дни с цел прочистване от падналите косми и заздравяване. Това трябва да става със специален гребен или четка за домашен любимец.

При покупката му пояснете, че ще бъде използван само за пинчер. В определени периоди в годината – пролет и есен, може да ви направи впечатление, че се наблюдава по-засилено падане на косъмчета. Това е нормален процес, който се случва при смяната на сезоните и не е повод за притеснение.

В случай че забележите обаче козината на кучето да пада на петна или по-големи участъци, е редно да заведете вашия пинчер на ветеринар. Възможно е той да страда от кожен проблем или инфекциозно заболяване.

Къпането на пинчера трябва да е рядко, като това важи особено при животинки, които обитават апартамент или къща и рядко излизат навън. Оптималният вариант за честота на къпане на кучето е веднъж месечно. През останалото време за почистване на козината може вместо душ или вана, да използвате влажна кърпа за обтриване на тялото.

Собствениците на пинчери могат да се въздържат от използването на няколко препарата за поддръжка на козината, каквито по принцип се прилагат при дългокосмести домашни любимци. Удачен вариант е кучешки шампоан за късокосмести питомци за почистване и подхранване на козината. Спокойно може да се пропуснат балсамите и препаратите срещу спластяване, защото това просто няма как да се случи при козината на пинчера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати