miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Булдог - разновидности и особености

Булдог - разновидности и особености

Булдог - разновидности и особености
Снимка: dogbreedslist
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Породата булдог започва кървавото си начало от Англия. Тези симпатични кученца произхождат от бойни мастифи, които са били докарани на британските острови от римляните и са били използвани в популярен кървав спорт, в който са се биели с бикове.

В днешно време обаче булдогът само леко наподобява предците си по външен вид. А цялата свирепост, която е показвал в арените за боеве? Безследно изчезнала.

С времето булдогът се е разграничил в редица видове, но във всички тях отличителните му черти си остават налични, а характерът му е почти един и същ.

Външен вид на булдог

Булдозите не могат да бъдат объркани с друга порода. Те са кучета със среден ръст и набито тяло. Муцуната им е малка, а главата им е масивна и почти квадратна. Имат широки рамене и гърди, с дебели и здрави крайници.

Козината на булдога е права, къса, мека на допир, гладка и лъскава. Главата му е покрита с големи бръчки и той има две разхлабени гънки около гърлото (от челюстта до гърдите), за да образува така наречената гуша.

Козината на булдозите обхваща широка гама от цветове: бежов, светлобежов, тигров (със или без ограничени бели петна), бял, светлокафяв (бледо кремаво до светлокафяво, бледожълто или жълто червено) или пъстър (големи петна от два или повече цвята). Чисто черните булдози се срещат рядко и не се харесват особено.

Характер на булдозите

Булдогът е общителен и мил, но и смел, което го прави отличен пазач. Той е дружелюбен и спокоен и се разбира както с хора, така и с други животни. Учи се бавно - било то на команди или трикове - но веднъж научи ли нещо, не го забравя. Булдозите не лаят много - обикновено самият им външен вид плаши неприятели.

Темпераментът на булдога се влияе от редица фактори, включително наследственост, тренировки и социализация. Кученцата с приятни темпераменти са любопитни и игриви, готови да се приближат до хората и да бъдат държани от тях.

Както всяко куче, булдозите се нуждаят от ранна социализация (още от кутрета), която включва излагане на много различни хора, гледки, звуци и преживявания. Честите посетители, разходките из оживени или шумни паркове или дори по по-тихи улици с познати лица ще превърнат булдога ви в приветливо и добронамерено куче.

Грижи за булдог

Американски булдог

Козината на булдога трябва да се реши поне веднъж на седмица с твърда четка. Лицето му трябва да се забърсва внимателно всеки ден, като трябва да се почиства и между гънките. Много е важно да се подсушава кожата между гънките, за да не се протрие. Ако забележите, че това се случва с вашия булдог, е най-добре да попитате вашия ветеринар за препоръки за козметика, която да облекчи протриването и да предпази домашния ви любимец и за в бъдеще. Също особено важно е след като почистите лицето на булдога си, да намажете носа му с вазелин, за да го запазите мек и да го предпазите от това да стане сух и люспест.

Козината на булдога не пада чак толкова много, така че ако намерите време да го решите повече от веднъж на седмица, това значително ще намали космите, които намирате по дрехите и мебелите си.

Другите неща, на които трябва да обърнете внимание, са грижата за ноктите и зъбите на кучето. Подрязвайте ноктите на булдога си веднъж или два пъти месечно. Ако можете да чуете тропането им по пода, това значи, че са твърде дълги.

Четкайте зъбите му поне два-три пъти седмично - ежедневно е най-добре - за да премахнете зъбния камък и всякакви бактерии.

Започнете, когато вашето кученце е съвсем малко, така че той да свикне с това.

Докато полагате тези грижи, проверете за рани, обриви или признаци на инфекция като зачервяване, подпухналост или раздразнение на кожата в ушите, носа, устата, очите и по стъпалата. Ушите трябва да миришат хубаво, без прекалено много ушна кал в тях, а очите трябва да са бистри, без зачервяване или секрети.

Булдозите са слабо активни вкъщи и не изискват много упражнения (макар че всеки ден трябва да се разхождат, за да не надебелеят). Тази порода предпочитат спокоен начин на живот - след около 15 минути игра те са готови за дрямка. Това ниско до умерено ниво на енергия прави булдог подходящ за всеки тип дом.

Заради сплесканото си лице булдозите не се чувстват добре в изключително топло или студено време. Дишат тежко, когато им е горещо, и не се справят добре с топлината.

Булдозите също не стават за плувци. Масивните им глави ще ги дръпнат моментално към дъното.

Хранене на булдог

Препоръчително дневно количество: 1/2 до 2 чаши висококачествена храна за кучета на ден, разделена на две хранения.

Колко яде вашият булдог, зависи от размера му, възрастта, метаболизма и нивото на активност. Както при хората, всички кучета се различават и всяко има различни нужди. Едно силно активно куче би имало нужда от доста повече храна, отколкото едно, което почти не помръдва от дивана.

Качеството на кучешката храна, която купувате, също има значение - колкото по-добра е храната, толкова по-малко от нея ще засити кучето.

Доста е лесно да прехраните булдога си, но затлъстяването при кучето ще добави допълнително напрежение в ставите му, така че не бива да му се позволява да дебелее. Поддържайте булдога си в добра форма, като измервате храната и му я давате два пъти на ден, вместо да я оставяте в купичката му през цялото време.

Отношение на булдог към деца и други домашни любимци

Приятният темперамент и размери правят булдог отличен спътник за деца, дори и съвсем малки. Булдогът ще изтърпи много от игрите на малките деца и просто ще отиде някъде другаде, ако се умори да бъде тормозен.

За да сте по-сигурни, винаги учете децата си как да доближават и докосват кучета и винаги контролирайте взаимодействията между кучета и малки деца, за да предотвратите ухапвания или дърпане на уши или опашки. Особено важно е едно дете да бъде научено, че не бива да се приближава до куче, което спи или яде, а още по-малко да се опитва да вземе храната му.

Със своята тиха и приятелска природа булдозите също се разбират добре с други домашни любимци, като например котки и други кучета. Те обаче могат да бъдат по-малко общителни към непознати кучета.

Най-известните видови булдог:

1. Английски булдог

- Височина: 31-40 см

- Тегло: Мъжките достигат 24-25 кг, а женските 22-23 кг

- Продължителност на живота: 8 години

2. Френски булдог

Френски булдог

- Височина: 30см

- Тегло: Мъжките достигат 10-13кг, а женските 9-10 кг

-Продължителност на живота: 10-12 години

3. Австралийски булдог

- Височина: Мъжките достигат 46-51 см, а женските - 44-48 см

- Тегло: Мъжките тежат 28 до 35 кг, а женските тежат от 23 до 28 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

4. Американски булдог

- Височина: Мъжките достигат 55-70 см, а женските - 52-65 см

- Тегло: Мъжките тежат 32 до 54 кг, а женските тежат 27–45 кг

- Продължителност на живота: 16 години

5. Стар английски булдог (Olde English Bulldog)

- Височина: Мъжките достигат 43-51 см, а женските 40-48 см

- Тегло: Мъжките тежат 27 до 36 кг, а женските тежат 22-31 кг

- Продължителност на живота: 11+ години

6. Миниатюрен английски булдог

- Височина: Мъжките достигат 27-35 см, а женските 25–33 см

- Тегло: Мъжките тежат 11 до 18 кг, а женските тежат 11-17 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години, въпреки че женските живеят по-дълго

7. Алапахски булдог

Алапахски булдог
Снимка: pinterest

- Височина: 61 см

- Тегло: Мъжките тежат около 47 кг, а женските около 34 кг

- Продължителност на живота: 12-15 години

8. Долинен булдог

- Височина: 31 до 64 см

- Тегло: 23 до 57 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

9. Каталула Булдог

- Височина: Около 61-66 см

- Тегло: 34 до 46 кг

- Продължителност на живота: 10-14 години

10. Викториански булдог

- Височина: Мъжките достигат 43-48 см, а женските 41-48

- Тегло: Мъжките тежат около 32-34 кг, а женските - от 25 до 30 кг

- Продължителност на живота: 10-12 години

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest