Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на Джак-ръсел териер

Характер и поведение на Джак-ръсел териер

Поведение на Джак-ръсел териер
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

uСъществуват породи кучета, които от незапомнени времена живеят с човека, но за да разберем нещо повече за техните корени, трябва да се обърнем за помощ към генетиката.

Такава е ситуацията и с предците на Джак-ръсел териер – фокстериерите. Техни първи описания се срещат още в Римските хроники по време на Цезаровите походи. Колкото повече вървим към съвремието, толкова повече документални свидетелства има, че Джак-ръсел териерът е изцяло свързан с конкретен човек, ентусиаст на име Джак Ръсел.

Следвайки семейната традиция, той станал свещеник и оглавил неголямо абатство в Южна Британия, но неговата истинска страст била не църквата, а ловът на дребен дивеч и развъждането на кучета.

По време на една разходка той видял кучето, въплъщаващо идеалните качества на ловец на лисици: компактен размер, хазартна личност, бдителност и безстрашие. Той закупил кучето от случаен човек и така започнала многогодишната му селекционна работа по тази порода.

Джак-ръсел териер – това е истинският вечен двигател. Той не е способен да стои дълго време на едно място и да скучае в очакване на игри. Прекрасно знае правилата за поведение в дома и може съзнателно да ги нарушава, само за да привлече вниманието на стопанина си, който се е увлякъл по своя любим сериал или новата си книга.

Важно е да се знае, че що се отнася до характера на Джак-ръсел териер, кучето има забележително висок интелект. Физическото му натоварване задължително трябва да бъде комбинирано с умствено, иначе всяко занятие бързо ще му доскучае. Редувайте заучаването на команди с игри и постоянно измисляйте нови активности. Като цяло представителите на тази порода се отличават с жизнерадостен и дружелюбен нрав.

Джак-ръсел териерът е подходящ за семейства с пораснали деца, в които те няма да се отнасят към него като с плюшено мече. Проява на агресия без особена причина проявяват кучета, в чието възпитание от ранно детство са били допускани сериозни грешки.

Бебе Джак-ръсел териер

С други животни в дома, представителят на тази порода живее трудно, заради гена си на ловец. Особено нежелателно е съжителството с гризачи – все пак кучетата от тази порода са умели ловци. Също така могат да създадат неприятности и на котките.

В отношенията си с други кучета от своята или от друга порода, Джак-ръсел териерът винаги опитва да доминира, което води до неприятни сблъсъци с тях.

Тези кучета са подходящи за опитни стопани, защото те са хитри, независими и се стремят към лидерство. Ако усещате, че не се справяте с характера на новия член на семейството, колкото се може по-рано се обърнете за съвети и помощ към специалист кинолог.

Ранното социализиране на кученцето е много важно за неговото бъдеще. Необходимо е, за да се потисне евентуална агресия, която животното би могло да прояви по адрес на гости на дома или случайни минувачи.

Що се отнася до поведението на Джак-ръсел териер, проблеми биха били неговият инат, силен лай, щети по домашното имущество, безпокойството му, когато е сам, копаенето на дупки и преследването на малки животни. Всичко това подлежи на корекция при подходящо внимание от страна на стопанина.

Кучето показва лошите страни на характера си в случаите, когато среща упорство или вижда това като единствен вариант да привлече вниманието към себе си.

Породата прекрасно се поддава на дресировка. Важно е в процеса на обучение на Джак-ръсел териер да проявите търпение, да не забравяте наградата при изпълнена команда и да не му повишавате глас.

Постигането на авторитет от страна на стопанина е много важно. За да се случи това, ще се наложи да проявите спокойствие и твърдост. Кучето трябва да ви уважава и да ви слуша, а не да се бои от вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest