Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Опасни симптоми при малките кученца

Опасни симптоми при малките кученца

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Малко кученце
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Малките кученца са изключително податливи към определени кучешки болести, които рядко засягат възрастни кучета. Тези болести са причинени от вируси, бактерии или паразити, които за кратко време повалят организма на кученцето. Затова ако забележите някой от тези опасни симптоми при малките кученца, потърсете ветеринар.

1. Диария при малките кученца

Диария при кучетата може да се прояви поради най-различни обстоятелства: промяна в храната, преяждане, студена храна, простуда и т.н. Но е важно да знаем, че тя е основният симптом на много опасни заболявания. Например първият симптом на парвовирозата, още наричана „кучешката чума“ е диарията, а това е само един от вирусите проявяващ се с тези симптоми.

Глистите и много други паразити предизвикват разстройство и подуване корема на кученцето, особено ако са много на брой. В случаите когато изпражнението е воднисто или има кръв ситуацията е спешна и не търпи отлагане, защото животът на кученцето може да е застрашен.

2. Повръщане при малките кученца

При опасни симптоми при малките кученца потърсете ветеринар

Също както горният симптом повръщането е признак на вируси, бактерии и паразити засягащи предимно храносмилателната система. Може да се прояви обаче, ако кученцето е погълнало трева, части от играчки, косми или други чужди тела. В никой случай не е за пренебрегване, особено ако се случи повече от веднъж. Разгледайте съдържанието, най-често в него се съдържа причинителя за повръщането.

3. Кашлица при малките кученца

В зимните месеци е по-често срещана болестта, наречена кучешка кашлица. Нейната причина са различни бактерии и вируси, които се размножават в дихателната система на кученцето. Кашлицата при кучетата е по-различна от тази при хората и често се бърка с кихане, тя е рязка и шумна. При по-напреднали случаи мъчителната кашлица може да накара животното да повърне (най-често пяна или стомашен сок).

4. Дехидратация при малките кученца

Болните кученца лесно се дехидратират. За да разберете дали вашето кученце е дехидратирано хванете гънка от кожата на гърба му между плешките, вдигнете я нагоре и я завъртете леко, но без да стискате силно и да причинявате дискомфорт на кученцето. Ако събралата се гънка от кожа се прибере веднага обратно, след като я пуснете – кученцето не е дехидратирано. Ако се прибере бавно, за повече от 2 секунди, е слабо дехидратирано, а ако остане на същото място дехидратацията е във висока степен и имате нужда от ветеринар.

Други симптоми на дехидратация са потънали навътре очни ябълки и лепнещи венци (нормално са мокри или влажни).

5. Повишена температура при малки кучена

Куче на ветеринар

Телесната температура на малките кученца е малко по-висока от тази на възрастните. Също така дребните породи кучета имат температура по-висока от тази на едрите породи. За малко кученце като горна граница се приема 39.3 градуса. Повишаване на температурата над този праг е признак на проблем.

Може да измерите температурата на кучето с бебешки термометър ректално. Имайте предвид, че физическото натоварване може да повиши температурата за кратко, затова я премервайте само когато кученцето е отпочинало. Друг симптом за повишена температура е сухият нос.

Следете за тези симптоми при малките кученца внимателно и така ще си осигурите здраво и щастливо кученце.

Ако желаете да си вземете кученце, разгледайте нашите обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest