Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Колко често се дават хапче срещу вътрешни паразити на котката и кучето

Колко често се дават хапче срещу вътрешни паразити на котката и кучето

Колко често се дават хапче срещу вътрешни паразити на котката и кучето

Паразитите не са опасни само за домашните питомци, но и за техните стопани. Именно затова, ако имате любимец, трябва редовно да го обработвате с различни препарати за глисти, защото жизнената активност и възпроизводството на тези паразити могат силно да отслабят имунитета на животното.

Освен това глистите на тези паразити могат да заразят и вас. Важно е да изберете подходящото средство за тази цел, но и да не пренебрегвате профилактиката.

Дори ако котката ви е домашна, това не значи че тя не може да се зарази. Възрастните личинки на паразитите се намират в тревата, почвата и така нататък, като това означава, че могат да се донесат от стопанина, когато е навън.

Съветваме ви да се събувате пред вратата, а не в коридора и да прибирате обувките веднага в шкафа.

Освен това животните ви могат да се заразят с глисти по следните начини:

- Консумиране на сурова риба и месо;

- Контакт с болно животно.

Ако животното ви има бълхи, тогава е голяма вероятността, че има и глисти. В този случай козината им може да пада, да загубят апетита си, повръщане и диария. При малките котенца наличието на глисти се вижда по подутия стомах и бледите лигавици.

За да се избавите бързо от паразитите при куче и котка, е важно да давате правилно препаратите. Така например хапчетата срещу паразити и суспензиите се добавят в храната им, като това е добре да се прави в сутрешните часове.

Глисти при куче

Капките и спрейовете са за външна обработка на тези места, където животното не може да се лиже. Точната дозировка се определя от ветеринаря в зависимост от теглото на питомеца.

Съществуват някои противопоказания, при които те не са препоръчителни, а именно при:

- Онкологични заболявания;

- Тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност;

- Лошо наддаване на тегло при животното;

- Индивидуална непоносимост на дадена съставка;

- Използването на други антипаразитни лекарства;

- Малки котки или кучета.

Ако за първи път ще давате на кучето или котката си препарати против глисти, тогава задължително се консултирайте с ветеринар. Той ще ви каже каква е правилната дозировка спрямо теглото на животното, както и колко често да ги давате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest