Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето повръща?

Защо кучето повръща?

Защо кучето повръща?

Рефлексът за повръщане е напълно естествена защитна реакция на организма, ако налице е някаква опасност за здравето от страна на стомашно-чревния тракт или при обща интоксикация на организма. Повръщането при кучетата може да се дължи на отравяне, запушване на червата, инфекциозни заболявания.

Ако кучето ви повръща, не бива да се успокоявате с това, че леко се е отровило, тъй като това състояние може да е много опасно, както и причините могат да са други.

Признаци на гадене при кучетата

Ако на кучето му се гади, тогава отстрани то може да изглежда така сякаш се чувства просто виновно за нещо или е тъжно. Кучето може също така да се тресе, да е безпокойно, постоянно да се ближе, да скимти или да гълта слюнка. Понякога чувството на гадене е съпроводено с обилно слюноотделяне, с което животното не може да се справи. Ако след тези признаци, кучето ви започне да повръща неразградена храна е време да се обърнете към специалист.

Защо кучето повръща?

Важно е да имате предвид, че причините за повръщане при кучетата могат да са както физиологични, така и патологични. Първите не са свързани с опасни изменения от страна на вътрешните органи или с инфекция, а по-скоро са защитна реакция, както се случва например при преяждане или прием на некачествена храна.

Защо кучето повръща?

Патологичното повръщане при куче, от своя страна, е свързано със системни заболявания и е изключително опасно, особено ако не се вземат навременни мерки и не се намери причината за състоянието.

Подобно повръщане изисква бърза намеса на специалист, който ще може да помогне на животното и да стабилизира състоянието му, докато се намерите причината.

Най-честите патологични причини за повръщане при куче

* Тумори на стомаха;

* Чужди тела в храносмилателния тракт;

* Хелминтни инвазии;

* Хронични заболявания на храносмилателната система;

* Остри инфекции;

* Отравяне.

Профилактика срещу повръщане при кучета

* Постоянен контрол на храна, която приема животното;

* Следене да не глътне нещо кучето ви по време на разходка;

* Ограничаване на достъпа му до медицински или химически препарати;

* Своевременни ваксинации.

Грижете се за питомеца ви и винаги се обръщайте към ветеринар при съмнение, че здравето на четириногия ви приятел може да е в опасност. Все пак дори при леко повръщане в резултат на физиологични причини, има опасност от дехидратация, затова е важно своевременно да потърсите специалист, който да ви помогне да се справите с проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest