miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Колко често уринират кучетата

Колко често уринират кучетата

Колко често уринират кучетата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Полакиурия - термин, който означава често уриниране. Това явление може да бъде предвестник за развитие на някакво заболяване, да сигнализира, че кучето ви преживява някакъв стрес, но понякога това е норма. Кога обаче все пак трябва да се безпокоим и да посетим ветеринар?

Колко често уринират кучетата?

Честотата на уриниране при кучета зависи от здравето на пикочно-половите органи. Всяка порода и куче като цяло има своя си норма на дневна доза уриниране, като това в голяма степен зависи от режима на хранене на кучето. Ако изкарвате на разходка кучето ви 2-3 пъти на ден, тоест ако има свободен достъп до улицата, тогава животното ще уринира само навън, но все пак това зависи и от възпитанието му.

Трябва да се има предвид, че по време на разходка всички кучета се държат по различен начин. Едни могат да уринират един път, а други - няколко пъти, но по-малко. Тук е важно да можете да отличите маркирането на територията им от болезненото често уриниране, което може да е симптом на някакво заболяване.

Ако изкарвате кучето си по няколко пъти на ден или ако имате приспособление в дома си, където питомецът ви да ходи, тогава дневната норма е около 6-8 пъти на ден. Разбира се, както вече споменахме, това зависи в голяма степен от дневния прием на вода, размера на кучето и някои други фактори. Така например малките бебета уринират по-често, а именно около 12 пъти на ден и това е нормално до 3-я месец.

Естествени причини за често уриниране при куче

Колко често уринират кучетата

- Голям прием на вода и особено в летните месеци;

- Стресът също може да предизвика чести позиви за уриниране при кучето;

- Превъзбудена нервна система;

- Полови особености.

Патологични причини за често уриниране при куче

- Нефрит, гломерулонефрит и някои други увреждания на бъбреците;

- Различни форми на цистит;

- Пясък в пикочния мехур, бъбреците или уретрата;

- Захарен диабет при куче;

- Пиометра (гнойно възпаление на матката);

Разбира се, че невинаги е възможно сами да прецените и да се ориентирате, че има някакъв здравословен проблем. Именно затова е важно да водите редовно кучето си при ветеринар на профилактичен преглед, за да сте спокойни, че всичко със здравето на питомеца ви е наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest