Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Наднормено тегло при котките

Наднормено тегло при котките

Котка с наднормено тегло

Наднорменото тегло при котките е относително често срещано явление, с което обаче сравнително лесно можем да се справим.

Не задължително да си записвате час при ветеринар и да попадате на обичайното висене на опашка, за да разберете дали отглеждате котка с наднормено тегло.

Изчакването пред вратата на ветеринаря ще изнерви колкото вас, толкова и домашния ви любимец. Ето няколко начина да разберете дали котката ви има наднормено тегло.

1. Котката трябва да има ясно изразена талия. Това, естествено, може трудно да бъде определено при полудългокосместите и дългокосместите котки. Тогава просто подхванете нежно котката под предните и лапи и се опитайте да усетите ребрата ѝ. Ако ги усещате - не се кахърете, поне по отношение на теглото, котката ви е в перфектна форма.

Мързеливите котки имат наднормено тегло

2. Не всички котки ще ви дадат доброволно да ги опипвате и да проверявате дали се усещат ребрата им. Тогава проучете какво е нормалното и допустимо тегло за съответната порода и премерете котката. Това става, след като вие стъпите на кантара, проверите какво показва той и след това се качите на него заедно с котката. По този начин най-лесно ще изчислите какво е теглото на домашния ви любимец.

3. Съвсем очевидни белези на затлъстяване при котките е, когато забележите, че тя започва да спи прекалено дълго (имайте предвид, че котките по принцип спят много), има затруднени движения и се задъхва. Ако се стигне чак до там, бихме ви посъветвали да се консултирате с ветеринар защото, макар и рядко, котките могат да затлъстяват и в резултат на някакво заболяване.

Когато не става въпрос за заболяване, за което се изисква вземане на конкретни мерки, се замислете дали не прехранвате котката си и дали тя се движи достатъчно. Имайте предвид, че като цяло по-склонни към затлъстяване са женските котки, както и кастрираните котки. А колкото по-възрастна става котката, толкова по-малка нужда от храна има тя.

Котка

И за финал един ценен съвет - не си позволявайте да храните котката си с остатъците от вашата собствена храна, а ѝ осигурете качествена котешка храна. Все пак, след като сте се сдобили с толкова елегантен домашен любимец, ще трябва да се грижите както за визията, така и за здравето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest