Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как се изкарва паспорт на куче

Как се изкарва паспорт на куче

Мариана В.Мариана В.
Джедай
73
Паспорт на куче

Вашето куче трябва да си има собствен паспорт, независимо дали възнамерявате да пътувате с него в чужбина или не. Изискването за регистрирането, чипирането и издаването на паспорт на домашните любимци е уредено в Закона за ветеринаро-медицинската дейност.

Съгласно наредбите в закона регистрацията и чипирането на домашните кучета е задължително. Регистрацията на домашен любимец се прави в районното кметство по местоживеене, а за да я направите, трябва да представите паспорта на кучето.

Паспортът на домашният любимец е син, по евростандарт и може да се издаде само от ветеринарен лекар. Той ще оформи документа след преглед на животното и задължително поставяне на ваксината против бяс.

Такъв паспорт трябва да притежават всички кучета, като той се издава при навършване на 4-месечна възраст на животното или в 7 дневен срок от придобиването му.

След като го попълни и завери, вече ще може да отидете с него в общината, за да регистрирате кучето си, както го изисква законът.

Там ще ви издадат документ - удостоверение, което трябва да носите заедно с паспорта при всяка разходка на кучето и да ги предоставяте за проверка при изискване от страна на компетентните органи.

Кучешка ваксина за бяс

В зависимост от тарифата на ветеринарния доктор таксата за издаване, оформяне и заверяване на паспорт на куче е между 10-15 лв.

Но трябва да имате предвид, че ще трябва да платите също така такса за поставяне на годишна ваксина против бяс, която варира между 20 и 50 лв. Ще трябва да приготвите пари и за поставянето микрочип, което ще ви струва още 30-50 лв.

В паспорта на кучето ще има данни за мястото на микрочипа или татуировката, името му, пола, породата, датата на раждане, както и особености на животното, ако има такива.

Освен това в него се посочват данни за стопанина на кучето, както и контактите на ветеринарния лекар, издал паспорта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest