Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кучетата ядат ли картофи?

Кучетата ядат ли картофи?

куче яде картофи

Картофите имат дълга история. Всъщност за първи път те са култивирани в Перу и Боливия преди хиляди години.

Могат ли кучетата да ядат картофи? Вероятно често си задавате този въпрос и се чудите дали да споделите последната си хапка с вашето куче. Най-точният отговор е и да, и не. Прочетете статията докрай, за да се запознаете с подробностите.

Голяма част от отговора се крие в приготвянето на въпросния хранителен продукт. В случая с картофите, варените са добър избор, но никога не трябва да храните кучето си със суров картоф.

Сурови картофи срещу варени картофи

Суровите картофи са абсолютно забранени за кучетата, а причината за това е съдържанието на соланин в тях. Соланинът е отровно съединение, което се среща във видовете от семейство Картофови, което включва както бели картофи, така и домати. Обикновено количеството на соланин в тези храни не е достатъчно, за да причини вреда на хората, но може да бъде токсично за кучетата, в зависимост от количеството.

Варенето на картофите намалява количеството на соланин и ги прави по-малко опасни за конусмация от кучетата. Ако ще давате на кучето си картоф, той трябва да бъде печен или варен.

картофи

Полезни ли са картофите за кучето ми?

Картофите съдържат витамин С, В6, желязо и магнезий. Това са хранителни вещества, от които се възползваме както ние, хората, така и нашите кучета. Ето защо консумацията на картофи при кучета само по себе си не е лошо нещо за тях.

Въпреки това, картофите не трябва да се превръщат в основно лакомство за вашия домашен любимец. Въглехидратите в картофите също са голям проблем за кучетата. Ако вашето куче вече има проблеми със затлъстяването или диабета, може би е най-добре напълно да ги изключите от неговата диета.

Могат ли кучетата да ядат сладки картофи?

Сладките картофи са по-здравословен вариант на белите картофи, защото са много по-хранителни. Те съдържат витамин А, витамин С, витамин В6, калций, калий, магнезий и желязо.

Всяко куче е различно, така че започнете да му давате картофи в малки количества, за да сте сигурни, че то няма проблем с усвояването на храната. Също така винаги трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да споделяте човешка храна с вашето кученце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest